Tomatis terápia - mire jó és kiknek segít?Hír | 2015.02.03.

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

A Tomatis terápia lényege, hogy egy speciális fejhallgató segítségével végzett hallásterápia a hallószerven keresztül támogatja az idegrendszer érési folyamatait, és annak működését. A rendszeres “hallgatás” meghatározott számú terápiás egységenként tanácsadással és ismételt vizsgálatokkal egészül ki. A terápia egy sor fejlődési zavar esetén kiváló terápiás módszerek lehet. Nem ritka például, hogy nem beszélő gyermekek 6-8 évesen szólalnak meg először a terápia hatására!

Kiknek és milyen korosztálynak ajánlott a Tomatis terápia?

A Tomatis terápia ajánlott igazolt vagy gyanított fejlődési zavar/lassultság esetén. A módszer eredményesen végezhető motoros-, pszichés- vagy beszédfejlődési zavar esetén is, főként, ha az anamnézisben pathológiás lefolyású terhesség, komplikációs szülés áll. Az idő előtti születés miatt a méhen belüli hallási tapasztalás ideje kisebb, vagy nagyobb mértékben lerövidül, ezért koraszülötteknek igen ajánlott a terápiában való részvétel.

A logopédiai kezelések mellett a Tomatis terápia elsődleges segítségnyújtóként léphet be a megkésett beszédfejlődés, szenzoros- illetve motoros Diszfázia, Afázia, Apraxia esetén. Felbecsülhetetlen mértékű változást jelent a receptív beszéd, azaz beszédmegértés területén, továbbá az auditív észlelési zavar fennállásakor. A Tomatis tréning dadogás esetén is támogatást nyújthat, és fontos megjegyezni, hogy a korai életkorban elkezdett terápia jelentősen befolyásolja a módszer sikerességét.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL