Tolókocsi? Kerekesszék? Görszék?Hír | 2014.07.07.

Az örökös vita, hogy minek is nevezzük egyik ismert közlekedési eszközünket a mozgáskorlátozottaknak, a kerekes szék kifejezés általánossá válásával lezárulni látszik, mégis, van újabb javaslat. A görszék. Felegyi Károly sorstársuk a Heine-Medin szekció oszlopos tagja így ajánlja megfontolásra az újonnan alkotott szó használatát:

Tolókocsi vagy kerekesszék?

Ezzel a címmel olvastam egy tanulmányt, amely keresi az alkalmas megnevezést. Szerintem egyik sem, én a GÖRSZÉK kifejezést ajánlom.

A szóösszetétel jól beleilleszkedik a nyelvünk logikájába. A görkorcsolya gördülő korcsolya, a gördeszka gördülő deszka, amin állunk, a görszék gördülő szék, amin ülünk. Az első szótag jól kifejezi a mozgás dinamikáját (gördülünk, haladunk vele, akár más által tolva, vagy saját erőből, illetve motoros hajtással is), a második szótag jelzi a testhelyzetet, a stabil ülést.

Ez az új fogalom rövid, kifejező, ellentmondás nélkül lehet vele helyettesíteni az összes erre használt eddigi kifejezést (tolószék, tolókocsi, kerekesszék, lehet háromkerekű, szkuter, de még akár lépcsőnjáró is). Praktikus a használata a mindennapi nyelvben is, könnyen megjegyezhető.

Ha az érintettek elkezdik alkalmazni, talán hamar átkerülhet a köztudatba is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ