Többen kaphatnak rokkantsági ellátástHír | Törvényi változás | 2013.11.12.

Lazítana a megváltozott munkaképességűek támogatásának feltételein egy kormánypárti javaslat, amelyet pénteken terjesztettek az Országgyűlés elé.

A megváltozott munkaképességűek ellátásának odaítélésekor már nemcsak a megelőző öt évben meglévő társadalombiztosítási jogviszonyt, hanem az elmúlt tíz vagy tizenöt évben meglévő tb-fizetés hosszát venné alapul a rendszer Herman István, Hirt Ferenc, Tapolczai Gergely és Vinnai Győző, valamint Puskás Tivadar és Seszták Miklós  képviselők közös előterjesztése alapján.

A javaslat elfogadása esetén nehezebben veszíthetné el a rokkantsági ellátását az, aki a juttatás mellett dolgozik is. Ugyanis megvonják a kifizetést, ha a megváltozott munkaképességű személy keresete három hónapos átlagban havonta meghaladja a minimálbér másfélszeresét. Ezután a szabály csak a rendszeres jövedelemre vonatkozik majd, vagyis például az egyszeri jutalmak miatt nem fog megszűnni a jövőben a jogosultság – már ha megszavazzák a módosítást.

A módosítás az alapesetektől eltérően rendezi azt, mely feltételekkel szűnik meg a megváltozott munkaképességűek egészségbiztosítási jogosultsága.

Az előterjesztés rendezi a többes munkaviszonyban állók esetében a rehabilitációs hozzájárulás teljesítését, emellett kimondja, hogy a jövőben megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni azt a munkavállalót is, aki rehabilitációs járadékban részesül. Mivel ez utóbbi egy kifutó ellátás, az érintettek részesülhetnek a támogatott foglalkoztatásban.

Az előterjesztés általánossá teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban részesülők is részt vehetnek támogatott foglalkoztatásban.

A javaslat – elfogadása esetén – jövő januártól lép hatályba.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTÁL