Több mint százezren elbukják a rokkantnyugdíjukat májustól?Hír | 2012.02.23.

Ugyan még több mint egy hónapjuk van arra, hogy kérjék a felülvizsgálatukat, de eddig mindössze az érintett rokkantnyugdíjasok nagyjából harmada jelentkezett az illetékes hatóságnál - tudta meg az mfor.hu. A maradék több mint százezer embernek március 31-ig kell kérnie az ismételt kivizsgálást, ellenkező esetben májustól nem folyósítják számukra az ellátást. A kormány már az idén 88 milliárd forintot spórolna a szigorításon, de a vizsgálatok 2013 végéig is eltarthatnak. Mfor.hu-háttér.

220 ezer embernek csak a harmada kérte eddig a vizsgálatot

Február 17-ig országosan 78 259 fő kérte felülvizsgálatát a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok közül - tudta meg az mfor.hu a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (NEFMI). Mindez azt jelenti, hogy az érintettek mintegy harmada fordult az illetékes hatósághoz, hiszen a kormány tavalyi tervei még arról szóltak, hogy összesen 220 ezer embert vizsgálnának felül, és abban reménykednek, hogy közülük 100 ezret vissza lehet majd terelni a munkaerőpiacra.

Az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság adatai szerint idén januárban összesen 337 528 fő részesült korhatár előtti rokkantnyugdíjban Magyarországon, ők teljes ellátás esetében átlagosan 73 059 forintot kaptak havonta. Felülvizsgálatra azonban csak az úgynevezett III. csoportba tartozó, vagyis a legenyhébb rokkantsági fokkal rendelkező betegeknek kell jelentkezniük, emellett azok is automatikusan megkapják az új ellátást, akik tavaly betöltötték az 57. életévüket.

A parlament még tavaly december 20-án fogadta el a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvényt, melynek értelmében aki az érintettek közül 2012. március 31-ig nem kéri a felülvizsgálatát, annak ellátását májustól megszüntetik. Aki jelentkezik felülvizsgálatra az rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphat a jövőben attól függően, hogy az orvosi szakvélemény szerint alkalmas-e munkavégzésre.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MENEDZSMENT FÓRUM