Több rehab-járulékot fizettek tavaly a cégekHír | 2014.06.03.

Mintegy három milliárd forinttal több rehabilitációs járulékot fizettek a cégek 2013-ban, mint a megelőző évben - tudta meg a Napi Gazdaság. Sok cég még nem értette meg a megváltozott munkaképességűek foglalkozatásának előnyét, amivel jobban járna, mint a kötelezően fizetett járulékkal, ami mégcsak hasznot sem hajt.

A cégenkénti rehabilitációs hozzájárulás visszaosztása szerint tavaly 68 ezer 735 megváltozott munkaképességű biztosan nem dolgozott - a NAV adatai szerint ugyanis a cégek 2013-ban 66 milliárd 295 millió forint hozzájárulást tüntettek fel bevallásaikban. Tavaly előtt még kevesebb rehabilitácós hozzájárulást vallottak be, akkor összesen 63 milliárd 691 millió forintról érkezett elszámolás.

A tavalyi 3 milliárdos többletbefizetés nem lepte meg Szakály Józsefet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkárát - mint mondta - sok cég még mindig nem ismerte fel, hogy ha munkáért, bér formájában fizetné az összeget, jobban járna. A dolgozó hasznot termel a cégnek, míg az adó puszta költség tétel - mondta lapuknak a főtitkár. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásából fakadó előny, hogy olcsón jutnak munkaerőhöz a vállalkozások. Számításaink szerint egy megváltozott munkaképességű dolgozó minimálbérrel és járulékaival együtt is csak plusz 600 ezer 630 forintjába kerül egy cégnek évente. (Egy minimálbéres alkalmazott másfélmillióba kerül a vállalkozásnak.)

A főtitkár hozzátette, az igazán képzett munkavállalók már dolgoznak, így a cégek is nehezebben választhatnak e speciális piacról. Mintegy 30-32 ezer embert foglalkoztatnak az úgynevezett "védett szervezetek" - ezek a cégek csak megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

A megváltozott munkaképességűeknek állásokat kínáló Rehabjob.hu oldalra tavaly 850 álláshirdetés került fel - közölte lapunkkal a portált üzemeltető cég. Alapítványok és egyesületek körülbelül 170 hirdetést tettek fel az oldalra, a védett szervezetek 60 állást kínáltak. A nem kifejezetten csak megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cégek hirdetéseinek száma 680 darab volt tavaly.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NAPI GAZDASÁG