Több mint egy évet várnak a vakvezető kutyára a látássérültekHír | 2013.09.10.

Drága egy kutya kiképzése, ezért kevés van belőlük. Az igény azonban nagy rájuk, háromszoros-négyszeres a túljelentkezés. A Hajdúsági Vakvezető és Segítőkutya Képzésért Alapítvány elnöke azt mondta egy kutya betanítása akár másfél-két millió forintba is kerülhet. Pályázati pénztől függ, hogy évente mennyit tudnak kiképezni. Egy vizsga költsége is 50 ezer forint.

Babik Tamás egy éve vár arra, hogy vakvezető kutyája legyen. Sunny, a 2 éves labrador augusztus végén vizsgázott. Borítékhúzás után derült ki, hogy a buszállomástól az egyetemig kell elmenniük. A férfi születése óta vak, már többször próbálta az utat a kutyával.

- Fejben nagyon jól kell tudni, hogy hol jár az ember. Különböző támpontokat kell keresni, mondjuk illatokat, például a boltoknak az illatát, vagy a piacét, vagy az épület zajaira kell figyelni – árulta el Babik Tamás.

Egy vakvezető kutya képzése egy évig is eltarthat.

- A szocializálás, az épületben való viselkedéstől kezdve, az, hogy többször találkoztunk Tamással, magának a kutyának a képzése a vakvezető munkára, a közös gyakorlás Tamással, valamint a vizsgára felkészülés ez több 100 óra együtt – magyarázta Szűcs András, a Hajdúsági Vakvezető és Segítőkutya Képzésért Alapítvány elnöke.

Az alapítvány idén mindössze 3 kutyát tudott így levizsgáztatni. Ez eddig a rekord, mert kevés a pénzük. Több mint 10-en állnak sorba náluk segítő kutyára várva. Az országban több vakvezető kutya képzésével foglalkozó alapítvány is van. Általában több mint egy év, amíg valaki megkaphatja kutyáját.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHIR