Több ezer állást kínálnak a cégek az őszi börzékenHír | 2015.09.24.

Bár a KSH friss statisztikája alapján kedvezőnek tűnik a magyar munkaerő-piaci helyzet, egyre kilátástalanabbá válik a 147 ezer állást kereső ember helyzete, akik legalább egy éve keresnek állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,3 hónapra nőtt. A 15-24 éves korosztály van a legnehezebb helyzetben. Az őszi állásbörzékre talán nekik érdemes a leginkább kilátogatniuk, bár nem csak fiatalokat és diplomásokat várnak. A HR Portal körképéből kiderül, változtak-e a slágerszakmák az elmúlt évekhez képest.

Az állásbörze régen kiválasztási eszközként funkcionált, ma már csak egy toborzási lehetőség, de annak kiváló. Összehozza a valós piaci igényeknek megfelelő keresletet az ígéretes kínálattal. A vállalatok és a munkaerő-közvetítők rövid idő alatt, jelentős számú önéletrajzot tudnak begyűjteni, megismertethetik tevékenységüket az álláskeresőkkel. A személyes kontaktus révén rengeteg információhoz jutnak hozzá a potenciális munkatársakról, amit később a kiválasztási folyamat során felhasználhatnak. Igen sok idő, felesleges kör spórolható így meg.

Hasonlóképp a pályázó is sokat profitálhat az állásbörzéből. Hiszen az álláskeresők gyakran panaszkodnak a túl általános álláshirdetésekre, a kevés konkrétumokat megosztó HR-esekre. Az állásbörze előnye éppen az, hogy a pozícióról és a cégről releváns információk szerezhetők a kompetens (HR-es) személyektől. A pályázó megtudakolhatja a munkakör paramétereit, utánakérdezhet a cégkultúrának.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTAL