Több az autista a szennyezett területekenTanulmány | 2012.12.09.

Kaliforniai kutatók annak a lehetőségét vetették fel, hogy az autizmus és a közlekedés által okozott szennyeződés között összefüggés lehet. Tanulmányukban több mint ötszáz gyereket követtek nyomon, és megállapították, hogy azok között, akik szennyezett környezetben éltek, háromszor nagyobb volt az autizmus kialakulásának esélye, mint azoknál, akik tiszta levegőn nőttek fel.

A vizsgálat során a szakemberek az Egyesült Államok Környezetvédelmi Csoportjának adatai alapján állapították meg, hogy Kalifornia mely lakhelyein milyen mértékű a környezeti szennyezés. Ezek után 279 autista és 245 nem autista gyermeket vetettek össze az alapján, hogy ki milyen mértékű szennyezettségnek volt kitéve már az anyaméhben. A kapott adatok alapján a Dél-Kalifornia Egyetem kutatói leszűrték, hogy a legszennyezettebb helyen lakók közül háromszor annyi autista került ki, mint a legkevésbé szennyezett helyen élők közül.

Mégsincs összefüggés?

A fentiek ellenére számos szakember kétségbe vonta, hogy bármiféle ok-okozati összefüggés lehetne az autizmus és a légszennyezettség között, bár Sophia Xiang Sun, a Cambridge Egyetem autizmust kutató központjának munkatársa úgy véli, akár van összefüggés, akár nincs, a forgalomból adódó környezetszennyezést mindenképp vissza kellene szorítani.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SEMMELWEIS FIGYELŐ