Tízezer megváltozott munkaképességű álláskeresőTanulmány | 2011.11.23.

Jövőre akár tízezer felett is lehet a megváltozott munkaképességű álláskeresők száma a nyílt munkaerőpiacon -derül ki a Kelly Services kutatásából, amelyet annak hatására készített el, hogy megvásárolt egy érzékenyítő szolgáltatást a Civil Liciten.

A Szempont Alapítvány harmadik éve nyújt be sikeres pályázatot, hogy civil szervezetként megmérettessen a liciten. „Az elmúlt két évben rendkívül sikeresnek mondható szolgáltatásokat kínáltunk a cégeknek, így érzékenyítő alkalmakat, munkaerő-piaci tréninget, melynek fókuszában a látássérült munkavállalók álltak" - ismertette a projektet Csákvári Éva, a Szempont Alapítvány tanácsadója. „2009-ben a Magyar Telekom Nyrt.-vel állapodtunk meg, 2010-ben a Kelly Services Hungary Kft. nyerte el licit keretében a programunkat. A Kelly Services részére a látássérült emberek mindennapjait és munkavállalási esélyeit bemutató demonstrációkat és workshopot rendeztünk. A látássérült álláskeresők mihamarabbi sikeres elhelyezkedése érdekében azóta is rendszeresen dolgozunk együtt. Az idei évben új projekttel jelentkezünk a Civil Liciten. Egy olyan ügyfélszolgálat kialakítását segítjük elő, amely lehetővé teszi látássérültek professzionális kiszolgálását. Azt gondoljuk, hogy a programunk a licitet elnyerő vállalat számára rövid és hosszú távon egyaránt versenyelőnyt jelenthet a piacon" - fűzte hozzá a tanácsadó.

A Kelly Services számára nagy jelentőséggel bírt a Szempont Alapítvány Civil Licitenmegvásárolt szolgáltatása, hiszen a vállalat azóta új üzletágat is indított megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására vonatkozóan. Hosszú távú cél, hogy akár látássérült munkavállalók foglalkoztatását és munkaerő-közvetítését, mentorálását is tudja vállalni.

Tízezer megváltozott munkaképességű álláskereső

„A 2010-ben megtartott Civil Liciten találkoztunk először „szemtől szemben" a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékosok, azon belül is a vakok és látássérültek elhelyezkedési problémáival. A találkozás a Szempont Alapítvánnyal annyira meghatározó volt, hogy elindult egy több területre kiterjedő együttműködés, ami elsősorban a Kelly munkatársainak érzékenyítését szolgálta. Az együtt töltött idő benyomásainak köszönhetően döntöttünk úgy 2011-ben, hogy a cégünkre is kiterjesztett rehabilitációs hozzájárulás kényszerét aktívan hasznosítjuk. A normál munkafolyamatunkban évente több száz egészséges jelöltet juttatunk munkalehetőséghez, így a megváltozott munkaképességűek munkához segítésében is olyan megoldást és utat kerestünk, amely sokak elhelyezkedéséhez járulhat hozzá" - ismertette Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Oláh László a projekt vezetője elmondta: „Fontosnak és egyben kivitelezhetőnek is tartottuk egy olyan projekt kialakítását, amely nem csupán néhány megváltozott munkaképességű jelöltet juttat munkához, hanem képes több száz jelölt álláskeresését is sikerre vinni, mindezt ötven, a toborzási és kiválasztási feladatokra felkészített megváltozott munkaképességű munkatárs szakmai munkája révén. Tapasztalataink és a 2011 nyarán végzett kutatásunk alapján, e jelöltek felkészítése az önéletrajzírásra, az álláskeresési technikákra, az interjúkon való eredményes részvételre lényegesen időigényesebb feladat, mint az eddigi jelöltjeink esetében. 2012-ben akár a tízezret is meghaladó megváltozott munkaképességű álláskereső megjelenésére számítunk a nyílt munkaerő piacon" - tette hozzá Oláh

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: PIAC ÉS PROFIT