Tízezer magyarnak kell újra megtanulni beszélni?Hír | 2014.02.28.

Magyarországon évente körülbelül 42 ezer stroke-os beteget tartanak nyilván, vagyis, ha hihetünk az általános adatoknak, évente körülbelül 10 ezer afáziás beteggel kell számolnunk. Nekik lehet óriási előrelépés az új felfedezés.

A neurológusok nagy erőkkel küzdenek azért, hogy az agyvérzést elszenvedő betegeknél helyreállítható legyen az esetlegesen sérült agyterület. Heather De Lisle a szavak mestere volt. A Berlinben élő amerikai szinkronszínészként kezdett dolgozni, hét évig volt ezen a pályán. 15 évesen már műsort vezetett az amerikai katonai rádióban, majd később rendszeresen a német tévében. A híres televíziós személyiség jó kiállású volt: csinos, pergő beszédű. Sajnálatos módon 2011 decemberében agyvérzést szenvedett, aminek következtében sérültek a beszédközpontjában az idegsejtek. Azóta minden egyes mondatáért meg kell küzdenie 37 évesen. Beszéd közben gyakran felcseréli a szavakat, elveszti a fonalat, vagy félbehagyja a mondatait. A diagnózis szerint afáziában szenved.

 

Németországban körülbelül 100 ezren szenvednek agyvérzést követően beszédzavarban. Általános statisztikai adatok szerint stroke következtében a betegek 20-25 százalékánál lép fel afázia. Magyarországon évente körülbelül 42 ezer stroke-os beteget tartanak nyilván, vagyis, ha hihetünk az általános adatoknak, évente körülbelül 10 ezer afáziás beteggel kell számolnunk.

 

Az afáziás betegek célzott gyakorlatokkal küzdenek a saját anyanyelvük újbóli elsajátításáért, gyakran igen csekély esélyekkel. A jövőben ezek az esélyek javulni fognak az agy árammal való stimulálásának köszönhetően – legalábbis ezt remélik a szakértők. A berlini Charité klinika tudósai kifejlesztették az úgynevezett egyenárammal a koponyára vitt stimulációs technikát, röviden a tDCS-t. „A tDCS technika beszédterápiával kombinálva lehetne a stroke-on átesett betegek jövőbeni rehabilitációs kezelése” – mondta reménykedve Agnes Flöel, a Chanité klinika neurológusa.

 

Tovább az eredeti cikkre

 

Forrás: MNO