Tizenhárman már biztosan utaznak a londoni paralimpiáraHír | 2012.02.06.

Várhatóan 40 magyar versenyző indul a 2012-es londoni paralimpián, amelyre tizenhárman már biztosan utaznak. A Magyar Paralimpiai Bizottság nagy hangsúlyt fektet a doppingellenőrzésekre, így a versenyzőknek három ellenőrzésen kötelező részt venniük.

„Jelen pillanatban tizenhárom sportolónknak van visszaigazolt kvalifikációja a 2012-es paralimpiára, ám ez a szám folyamatosan bővülhet. Összességében várhatóan 40 versenyző fog kijutni Londonba"- jelentette be Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. A résztvevők végleges listáját a májusi közgyűlés hagyja majd jóvá.

„Örömhírként jelenthetjük be, hogy idén újra indulhatnak enyhén értelmi fogyatékos versenyzők" – folytatta Gömöri. Csonka Andrást és Pálos Pétert már kvalifikálták asztalitenisz kategóriában, az atlétika számban induló sportoló visszaigazolásra vár, egy értelmi fogyatékos úszó sorsa azonban még kérdéses. Biztosan ott lesz viszont Londonban Dani Gyöngyi, Krajnyák ZsuzsannaOsváth Richárd, Szekeres Pál vívó, Berecki Dezső, Sors Tamás és Vereczkei Zsolt úszó, Szabó Nikolett cselgáncsozó, valamint Gurisatti Gyula és Dávid Krisztina sportlövő. 

„A határokon túlnyúló együttműködés garantálja, hogy a sportolók felkészülésük alatt is rendelkezzenek biztosítással" - mondta el Gömöri Zsolt az Allianz és az MPB megállapodásáról. A német cég által összeállított csomag összesen 85 edzőt és sportolót érint, ezen felül anyagi támogatást is nyújtanak az MPB-nek, szakmai és adminisztratív célokra. Az Allianz nemzetközi csoportja 2006-ban kezdte meg együttműködését a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal. „A cél nem más volt, mint csökkenteni a fogyatékos emberekkel szemben támasztott előítéleteket és felhívni a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára"- emelte ki beszédében Pásti Zoltán az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.  

A Magyar Paralimpiai Bizottság kiemelt figyelmet szentel az egészségnek, így nem véletlen az együttműködés a Semmelweis Egyetemmel, ahol a sportolók egészségügyi vizsgálatait végzik. Legalább ekkora hangsúlyt fektetnek a doppingellenes stratégiára, amely három ellenőrzésre és előadásokon való részvételre kötelezi a versenyzőket.

Az új sporttörvény következtében a Magyar Paralimpiai Bizottság státusza átalakut: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ernyőszervezetének tagjaként működik tovább. „Az MPB január 27-én eleget tett törvényi kötelezettségének és országos szövetséggé alakult" - jelentette be Gömöri, aki szerint ez a változás semmiképpen sem befolyásolhatja a sportolók felkészülését.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG