Tiszta zöldség a fogyatékossággal élők kertészetéből Hír | 2013.11.09.

Zöldségkosár elnevezéssel indult el szerdán a házhoz szállított zöldségek programja Sepsiszentgyörgyön. Tekintettel a nagy érdeklődésre a szervezők mernek álmodni és tenni: májustól hetente kézbesítik majd a zöldségeket. Jelenleg ágyásokat készítenek és magvakat vásárolnak.

Az egyedülálló kezdeményezés lebonyolításában az Irisz Farm játssza a főszerepet. Az Írisz Ház keretei közt működő védett műhelyben mintegy nyolcan dolgoznak, köztük több halmozottan sérült személy.

A Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház 2010-ben vásárolta Kőröspatakon a régi kecskefarmot, a hozzá tartozó egy hektárnyi területtel. Kertészkedni kezdtek, hogy az intézményt ellássák friss zöldséggel és kertészkedés munkaterápiának is megfelel. A farmon már egy 200 négyzetméteres melegházat is építettek és terveik szerint tíz, nyolc méter hosszú magas-ágyást is létesítenek – mondta el Szilágyi Nagy Imola programfelelős. Hozzátette a múlt havi felmérésekből kiderült, hogy nagy kereslet a házhoz szállított vegyszermentes zöldségekre, ezért most beindították 12 család számára a Zöldségkosár programot.

A résztvevő családok nagy szociális érzékenységről tettek tanúbizonyságot, hisz a zöldségtermesztéshez akkora indulótőkét kellett adományozniuk, mely nem biztos, hogy az első évben megtérül, hisz a termés mennyisége és minősége is időjárásfüggő – hangsúlyozta Szilágyi. A biokertészet ráadásul munkahelyteremtő jellegű, mert mintegy 3 munkakönyves és több gyakornoki állást létesíthetnek így a fogyatékkal élők számára, akik így fizetést is kapnak munkájuk után.

Szerintük ez a program jelenti konkrétan a közösség által támogatott mezőgazdaságot.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZÉKELYHON.RO