Tesztelték a 2-es villamost SzegedenHír | 2012.04.06.

Akadálymentes peronokat és villamost teszteltek a csúcsforgalomban. A 2-es vonalon most 20 percenként jár alacsonypadlós villamos.

Tesztelték, valóban akadálymentes-e az új 2-es villamosvonal és a vadonatúj Swing Szeged. "Farkas Attilával, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének kerekes székes munkatársával a délutáni csúcsforgalomban a rókusi végállomásnál, az Európa ligetnél szálltunk fel. Attila először utazott ezzel a járattal, ennek ellenére láthatóan könnyedén megtalálta a süllyesztett járdaszigettől az új tujához vezető zökkenőmentes utat. A jármű ajtaja közvetlenül a peron mellett, annál 2–3 centivel magasabban nyílt, Attila szerint kis rutinnal áthidalható ez az akadály. A hat közül a negyedik ajtónál becsatolta magát a mozgáskorlátozottaknak készült biztonsági övvel az állóhelytér melletti háttámlához, így a széke leszállásig nem moccant.

Minden megálló alkalmas lett volna rá, hogy elhagyjuk a járművet, mi a legforgalmasabb Anna-kúti peronnál tettünk próbát. A sérült fiatalember a kézmagasságban lévő mozgássérült piktogramos érintőgombbal jelzett: így automatikus ajtóvisszazárás üzemmód esetén sem csukódik rá az ajtó a lassabban mozgó utasra. Az ajtó a megállóban peronnal centire szintben nyílt ki, Attila gyorsan leszállt. Azt mondta, a szűknek látszó peronon sem érezte veszélyben magát; miközben a villamos továbbgördült, a tömeg szétnyílt, engedték haladni. A megállótól ugyancsak süllyesztett járdaszigeteken át ment tovább a belváros felé ügyintézni. Azt mondta, többet fog villamosozni a 2-esen, ha segítség nélkül utazhat, hiszen a régebbi villamosokra nem tud feljutni, a buszokra pedig csak segítséggel képes felszállni, még ha azok alacsonypadlósak is."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ