Testmozgás segíthet a Parkinson-kór legyőzésébenHír | Tanulmány | 2012.11.25.

A Parkinson-kóros betegek járása, izomereje és fittsége fejleszthető rendszeresen végzett, mérsékelt erősségű edzéssel – áll egy friss tanulmányban.

A központi idegrendszert támadó kórkép velejárója a járási nehézség, és a jelenlegi kezelési lehetőségek nem őrzik meg a páciensek mozgékonyságát az állapot előrehaladtával. „Eredményeink alapján a futógépen valamint az ellenállásokkal végzett edzés egyaránt fejleszti a Parkinson-kóros betegek járóképességét” – mondta a kutatást vezető Dr. Lisa Shulman, a Maryland-i Egyetem Orvosi Karának szakmai vezetője. „A járási nehézség a szóban forgó kórkép azon tünete, mely a leginkább rontja a betegek életminőségét” – indokolta a témaválasztást Dr. Shulman.

A különböző edzéstípusok különböző típusú javulással jártak

A vizsgálat során a kutatócsoport 67 véletlenszerűen kiválasztott Parkinson-kóros pácienssel végeztetett gyors vagy lassú sétát a futógépen, a harmadik csoportnak pedig erősítő-nyújtó gyakorlatokon kellett részt vennie. Valamennyien heti háromszor edzettek három hónapon át, és mindannyiuk állapotában javulás állt be. A mérsékelt tempójú séta bizonyult a leghatékonyabbnak, amely a hat perc alatt megtett távot 12 százalékkal javította. Ezt követte a gyors séta 6 százalékkal. A futógépen végzett gyakorlat növelte a szív- és érrendszer teljesítőképességét, míg a nyújtáson, illetve erősítésen alapuló edzés 16 százalékkal emelte az izomerőt.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SEMMELWEIS FIGYELŐ