Tervezni kell a megváltozott munkaképességűek alkalmazásátSzakmai cikk | 2011.11.08.

Munkaerő-piaci tapasztalatok szerint a magyar munkaadók többsége nincs felkészülve arra, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztasson. Álláshirdetés feladása előtt ugyanis számtalan dolgot kell átgondolni, és érdemes a munkavédelmi szakértővel, üzemorvossal is konzultálni, milyen munkakörben lehetne az érintetteket alkalmazni, továbbá a meglévő dolgozók támogatását is elnyerni az ötlethez.

Bár a kormány és azon belül is a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelenleg is folyamatosan dolgozik a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci visszavezetésének koncepcióján, a foglalkozás-egészségügyi és munkavédelmi szakértők, de az elmúlt év piaci tapasztalatai alapján a munkaközvetítők is úgy vélik, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására sem általában, sem pedig tömeges méretekben egyáltalán nincs felkészülve a magyar munkaadók túlnyomó többsége. A munkaerőpiacon jelenleg igényelt szaktudás és készségek hiányától eltekintve ugyanis számos egyéb problémát kell elhárítani ezen speciális érzékenységű munkavállalói csoport foglalkoztatása útjából. Ez egyértelműen kiderült, amikor a közel egymillió forintra emelt rehabilitációs járulék megfizetését elkerülendő, számos cég megpróbálkozott a megváltozott munkaképességű, esetenként rokkantnyugdíjas dolgozók alkalmazásával.

Átgondolt tervezés szükséges
A gondok ott kezdődnek, hogy a munkaadók többsége nem méri fel előre, hogy egyáltalán van-e olyan munkaköre, amelyben egy megváltozott munkaképességű munkavállalót tudna foglalkoztatni. Igaz, ennek felmérését az is nehezíti, hogy sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy hányféle születéstől meglévő vagy később szerzett − szellemi, érzékszervi, mozgásbeli vagy belszervi − egészségkárosodás létezik és hogy azoknak mi a mindennapi életben rendszeresen jelentkező velejárója, valamint hogy az alapprobléma mellett szövődményként fellépő kísérő betegségek is rendszeres üzemorvosi gondozást igényelnek − mondja Kővágó István üzemi szakorvos, az 1. Sz. Üzemegészségügyi Kft. minőségirányítási vezetője. Különbséget kell tenni a rokkantnyugdíjasok és a megváltozott munkaképességűek között. Ha a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása a téma, sokan úgy vélik, az érintettek többsége a munkanélküliség elől menekülve százalékoltatta le magát, arról azonban kevés szó esik, hogy a munkanélküliség, különösen pedig a tartós munkanélküliség maga is okozhat komoly fizikai és lelki egészségkárosodást, amelyre a foglalkoztatás tartóssága érdekében tekintettel kell lenni. Megváltozott munkaképességűnek számít az a gyári munkás is, aki egy munkabalesetben elvesztette egy-két ujját, a kerekes székesek vagy a siketek, vakok, de akár a súlyos cukorbetegség vagy rosszindulatú daganat miatt leszázalékoltak vagy épp azok is, akik a korábbi munkakörükben nem foglalkoztathatóak egy, a munkavégzés során kialakult allergia miatt. Igaz, kedvezmény a munkáltatóknak csak azok után a megváltozott munkaképességű munkavállalók után jár, akiknek egészségkárosodása eléri a 40 százalékot.

Tovább az teljes cikkre

Forrás: NAPI GAZDASÁG