Tervezés a fogyatékossággal élő emberekkel a fogyatékossággal élő emberekértHír | 2013.12.14.

A 2013. december 9-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének hallgatói a fogyatékos emberekkel közösen vitatták meg azokat a közlekedési csomópontok információs akadálymentesítésével kapcsolatos koncepció terveket, vázlatokat, amelyek a 2013-as őszi félév „Tervezés speciális felhasználók számára” c. kurzusban szerzett tudásuk alapján hoztak létre.

A terméktervező hallgatók a szemeszter során megismerkedtek az egyetemes tervezés szempontjaival és személyesen találkoztak különböző fogyatékossággal élő emberekkel.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete ez év októberében nyitotta meg Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontját (ETIKK). Az egyetemes tervezés az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki, az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére kerül a hangsúly.

A Központ célja, hogy megmutassa, ha a tervezők már munkájuk kezdetén figyelembe veszik a fogyatékos emberek igényeit, olyan tárgyak, alkalmazások jönnek létre, amely mindenki, így a különféle fogyatékossággal élő személyek számára is alkalmas. A Központ a valóságban is bemutatja azt a környezetet, amely azáltal, hogy az egyetemes tervezés szempontjával létrehozott tárgyakat, berendezéseket, informatikai alkalmazásokat helyezi előtérbe, másokkal egyenlő esélyű munkahelyi és oktatási feltételeket teremt a különböző fogyatékossággal élő személyek számára.

„A Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont különböző fogyatékossággal élő munkatársai olyan felhasználói teszt csoportot alkotnak, amely segítségével a tervezők a speciális igényű személyekről szerzett elméleti tudásukat olyan gyakorlati tudással bővíthetik, amelyet senki mástól, mint maguktól a speciális igényű jövőbeni felhasználóktól tudnak megkapni. A tervezők így úgy tudják megtervezni a körülöttünk levő világot, hogy azt a fogyatékos emberek meglévő képességeikkel tudják azt használni.” – mondta el Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL