TÉRKÉP EGYMÁS MEGÉRTÉSÉHEZ | 2017.02.04.

Horgas Ádám a rendezője a Játékszínben február 4-én debütáló Életrevalóknak, melyben Hirtling István és Vadász Gábor játsszák a főszerepet. A darab egy különös  „pár”, a mozgássérült arisztokrata Philippe és egy külvárosi szegénynegyedben élő, börtönviselt fiatalember őszinte barátságáról, előítéletekkel leszámoló kapcsolatáról szól.

Az előadás az azonos című, 2011-ben Olivier Nakache és Eric Toledano által készített, Franciaországban 19 millió nézőt vonzó francia film színpadi adaptációja. Hogy miért lehet Magyarországon is tanulságos e történet, és milyen kihívásokat rejt a tragikomédia színpadra állítása, arról Horgas Ádámot kérdeztük.

KULTer.hu: Emlékszel még arra, hogy milyen benyomást tett rád és milyen gondolatokat indított el benned az igaz történeten alapuló Nakache–Toledano-film?

Az Életrevalók számomra az elfogadásról szól. Megmutatja, hogy különböző kultúrájú, bőrszínű és testi adottságú emberek igenis képesek pozitívan hatni egymásra. Ez a történet olyan, mint egy népmese: a legkisebb szegény fiú elindul, s végül sikerül egy különleges ember barátsága segítségével kitörnie a nyomorból.

KULTer.hu: Bank Tamás, a Játékszín igazgatója keresett meg a színpadi adaptáció ötletével, vagy mindez fordítva történt?

A Játékszíntől kaptam a felkérést, melyet természetesen nagy örömmel fogadtam, hiszen az Életrevalók az egyik kedvenc filmem. Az ötlet Lőkös Ildikóé, a darab dramaturgjáé volt. Az előadás – reményeim szerint – roppant szórakoztató lesz, ugyanis itt a humornak dramaturgiai funkciója van, a két főszereplő – Philippe és az őt ápoló Driss – közti kezdetben feszült viszonyt is feloldja. Olyan, mint az olaj, mely beindítja a kapcsolatukat, s amely által képesek lesznek napról napra közelebb kerülni egymáshoz.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: KULTER.HU