Tenyeres röpte sztársportolókkalHír | 2015.11.18.

Szuperül teniszeztek a speciális olimpikonok budapesti évadzáró versenyükön.

9 egyesületből, 42 versenyző jelentkezett az év utolsó Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) teniszversenyére. A Hoker-Fagyas Team Gilice téri teniszcentrumában jó hangulatú, mozgalmas ünnepséggel kezdődött az országos verseny.

Táncos mozdulatokkal, zumbával melegíthettek be a teniszezők a csarnokban. A közös mozgás és a fotózás előtt Lengyel Lajos MSOSZ elnök és Sebestyén Kata szakági vezető köszöntötte az indulókat. Tiszteletét tette a versenyzők előtt Szávay Ágnes, a szövetség tenisznagykövete, Hrutka János, egykori válogatott labdarúgó, a szövetség társelnöke és labdarúgás nagykövete, valamint Kucsera Gábor világbajnok kajakos és Szuper Levente is.

A korábbi válogatott jégkorongkapus ütőt is ragadott az eseményen az integráció jegyében. A versenyen jól játszottak a teniszezők, akik között ott voltak a pályán a Los Angeles-i Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon érmeket szerző játékosaink. Aranyérmes párosunk tagjai, Begovics Éva és Kelemen Zsombor a lőrinci versenyen is nagy kedvvel ütötték a labdát. Akik itt és most sikeresek voltak, jó eredménnyel búcsúzhattak el az esztendőtől.

A nagyszabású viadal után Sebestyén Katát kérdeztük, akit nemrégiben újra megválasztottak az Európai Speciális Olimpia Szövetség tanácsadójává is.

Mit kell tudni a pestszentlőrinci teniszversenyről?

Minden alkalommal az integráció jegyében próbálom ezeket a versenyeket lebonyolítani és leszervezni, ami nem mindig csak a versenyzők összetételére, mint inkább az egész rendezvényre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a segítőim önkénteseim minden esetben olyan fiatal versenyzők, magyar válogatottak, TF-es hallgatók, akik örömmel kóstolnak bele az SO életébe és sokuk már meg is „fertőződött” és állandó visszatérő ezekre az eseményekre.

Ha jól tudom több sztársportoló vett ezen az eseményen, kik jöttek el a versenyre? 

Amikor van lehetőségem, évente egy-két alkalommal olyan versenyt próbálok szervezni, amelyhez híres sportolók, művészek adják nevüket az SO-hoz. Ez azért fontos, mert a mai világban olyan sok a hír a médiazaj, hogy szükséges figyelem felkeltő emberek jelenléte ahhoz, hogy tudjanak egy-egy igen nemes és fontos eseményről. A novemberi versenyünkön a világbajnok kajakos Kucsera Gábor és Szuper Levente minden idők legeredményesebb magyar jégkorongozója újként, míg Hrutka János korábbi labdarúgó és Szávay Ágnes korábbi teniszező sokadik alkalommal adták nevüket a teniszversenyünkhöz.  Utóbbiak már a „fertőzöttek kategória”, hiszen János az MSOSZ társelnöke és labdarúgó nagykövete, míg Ági az MSOSZ tenisz nagykövete.

Nemrég újra megválasztottak téged az Speciális Olimpia Európai Szövetségénél a teniszsportág tanácsadójának. Mit jelent ez neked és milyen feladataid vannak?

Ez egy nagyon fontos és számomra nehéz feladat. Hiszen azon túl, hogy próbáljuk folyamatosan tökéletesíteni az SO tenisz szabályait és ennek megfelelően szervezni és szerveztetni versenyeket szerte Európában, nagy a felelősségünk abban, hogy a közben minél több speciális sportolót meggyőzzünk a tenisznek. Az SO mozgalom egyik nagy előnye a sportolók számára, hogy nem kizárólag egy-egy sportágban versenyezhetnek az atléták, hanem amennyiben csak tudnak. Ezáltal még több sportágat megismerhetnek, kipróbálhatnak és kiválaszthatják, hogy melyik az, amelyben akár nemzetközi szinten is megmérettethetők. Minél több inger és ismeret éri őket, annál jobban fejlődi a személyiségük- Ez ezért s fontos.  

Most is egy tenisz szemináriumról jöttél. A folyamatos képzést ilyen fontosnak tartod?

A folyamatos képzés nálam alap. Nagyon szeretek tanulni, hiszen a mai rohanó világban, aki nem tájékozott, az lemarad. Egy Európa szerte egyedülálló tenisz szemináriumon vettem részt, amelyre meghívtak, de nemcsak ezért mentem el, hanem mert mindenre kíváncsi vagyok, ami a szakmámmal kapcsolatos. Holott már nem tartok folyamatosan edzéseket, mégis kíváncsi voltam a 12-14 évesek edzésének új formáira.

Az MSOSZ szakági vezetőjeként hogyan értékeled a 2015-ös évet? 

Az SO-ban ez a szép, hogy mindig új és új sportolók kerülnek hozzád. Nagy boldogság, ha valaki megmarad a tenisz mellett, mert olyan benyomás volt számára az, amit tőled kapott. Ilyen maga Zsombor is, aki a Los Angeles-i Nyári Világjátékokon egyéniben, ezüst- párosban pedig aranyérmet szerzett. Fantasztikus tanárnője volt, aki annyira megszerettette vele a teniszt, hogy könnyű dolgom volt ebből egy még jobb játékost képezni. Most pedig egy profi tenisz klub közösségébe került be, ahol rendkívül jól érzi magát és hihetetlen változásokon ment keresztül, nemcsak a játéka a személyisége is. 

Szeptember óta két-három új tagszervezet is csatlakozott az SO tenisz szakágához, akinek a vezetői hosszú távon gondolják, hogy a tenisz mellett maradnak. Ezek az egyesületek újabb és újabb sportolókat hoznak, akik közül talán egy-két éven belül megint kikerül egy Kelemen Zsombor vagy egy Begovics Éva.

Mire számítasz jövőre a versenyzőidtől? 

Amire most készülünk, az a jövő májusi SO tenisz Európa- bajnokság, ami Izraelben lesz. Ez, azért is különleges számomra, mert mint az Európai Speciális Olimpia Szövetség technikai delegáltja, vagyis versenyigazgatója leszek ott, nemcsak mint magyar. A jövő év erről szól egyelőre, illetve készülünk a Világ Tenisz Napján megrendezésre kerülő Európai SO napra is újabb különlegességekkel, ami viszont még titok.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORT MINDIG