Tények és tévhitek a mentális betegségekrőlHír | 2015.03.18.

A mentális betegségeket nagyon sok félelem, előítélet és tévhit övezi a köztudatban, ezekből adunk közre egy válogatást.

A médiában megjelenő szenzációs hírek, a pontatlan megfogalmazások mellett az emberi agy működésének jellemzői is állnak. A Scientific American magazin elkötelezetten áll ki évek óta a mentális betegségekkel kapcsolatos közérthető és hiteles tájékoztatás mellett. Most egy összeállításban a legfontosabb megállapításokat emelték ki.

A mentális egészséggel kapcsolatos pontos ismeretek a mai világban talán még fontosabbak, mint korábban voltak. Egy 2010-ben készült felmérés adatai szerint az amerikaiak mintegy 3 százaléka vesz részt pszichoterápiában, és legtöbbjük emellett gyógyszeres terápiában is részesül. Egy 2014-es adat szerint pedig az autizmusspektrum-zavarral, illetve depresszióval diagnosztizáltak száma egyre növekszik. A mentális problémák tehát igen sok embert érintenek, és egyre többet is hallani róluk. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy a köztudatban élő tévképzetek, félinformációk ne terjedjenek tovább. Ezek ugyanis káros hatásúak lehetnek mind az egyénekre, mind pedig a társadalomra nézve.

Jó példa lehet az elterjedt tévhitre az az elképzelés, amely szerint a skizofréniában szenvedők veszélyesek, mert erőszakos cselekményeket hajtanak végre, holott a valóságban ez nincs így. Ugyanígy sokan hiszik, hogy a mentális problémákra a gyógyszerek, antidepresszánsok jobb megoldást jelentenek, mint a kognitív viselkedésterápiák, holott tudható, hogy hosszú távon az utóbbiak sokkal hatékonyabbak. Utóbbi tévinformáció miatt sokan választják a számukra kedvezőtlenebb megoldást betegségük kezelésére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA