Telefonos játék gyógyíthatja az AlzheimertTanulmány | 2015.03.21.

Hamarosan akár kötelező telefonos játékot elő írhat az orvos azoknak, akik az Alzheimer kór korai jeleit fedezik fel magukon, esetleg autizmusra vagy hiperaktivitásra utaló tüneteket mutatnak, az Akili nevű orvosi cég ugyanis olyan telefonos játékok kifejlesztésén dolgozik, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a fenti kognitív zavarok diagnosztizálását és kezelését, írja a Daily Dot.

A játék során a páciensek négy különböző világban játszanak, miközben a program méri például a reakció idejüket, a motoros képességeiket és az impulzus kontrolljukat, és ezek alapján szolgáltat adatokat az orvosoknak. A más-más diagnózissal felvett betegek a játék egy kissé módosított változatát játsszák majd, bár a játék váza ugyanaz marad. Az idősebb, a számítógépes vagy telefonos játékokkal kevésbé tapasztalt betegek verziója például kicsit lassabb lesz, több magyarázattal, míg a kisgyerekek rögtön belecsaphatnak a közepébe.

A tervek szerint a betegeknek heti öt napon napi 30-45 percet kell majd játszaniuk, és ha végeztek a napi adaggal a program nem engedi őket tovább lépni másnapig.

"A klasszikus kognitív diagnosztikai módszerek elképesztően unalmasak. És mivel unalmasak, ezért az adatok sokszor nem olyan jók. A rendszer tele van zajjal, mert a betegeket nem köti le, amit csinálnak. Így az egész természetellenes" - nyilatkozta az Aiki egyik társalapítója, Eddie Martucci.

A tervezők egyik legfontosabb célja, hogy az Alzheimer korai diagnosztizálását fejlesszék a játékkal. "Ez a játék megváltoztathatja azt, ahogy az idősödő népességet kezelik és szűrik. Ami velük történik, az általában már túl későn van és túl kevés" - mondta Martucci. A játék más nagy előnye, hogy míg az egyes orvosságokat évekbe telik elfogadtatni, a játék ennél sokkal kevesebb idő alatt eljuthat a betegekhez.

A játék fejlesztését hét év kutatás előzte meg különböző tudományterületeken. A fejlesztők jelenleg is orvosokkal és a gyógyszerek kibocsájtását szabályozó szervekkel szoros együttműködésben dolgoznak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX