Tekintettel lennének a fogyatékossággal élő emberekreHír | 2011.06.07.

Egyhangúlag elfogadta az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága keddi ülésén Kósa Ádámnak a repülésbiztonsággal foglalkozó jelentéshez benyújtott módosító indítványait.

Ennek értelmében a biztonsági szkennerek alkalmazása során különös tekintettel kell lenni a fogyatékossággal élő emberek speciális szükségleteire, az egyes biztonsági berendezések egészségükre gyakorolt hatásaira, valamint  jogaik és emberi méltóságuk tiszteletben tartására.


A jogszabály-tervezet célja a polgári repülőtereken alkalmazott egyes biztonsági intézkedések szabályozása. A Luis de Grandes Pascual néppárti EP-képviselő által előterjesztett jelentés részletesen szabályozza az úgynevezett testszkennerek alkalmazásának lehetőségét, annak módját. Kósa Ádám ezen biztonsági intézkedéseknek a fogyatékkal élő emberekkel szembeni alkalmazása esetére javasolt kivételes szabályokat, melyeket a szakbizottság tagjai egyhangúlag megszavaztak.

A fideszes EP-képviselő közleménye szerint a módosítások révén a biztonsági szkennerek alkalmazása során különös tekintettel kell lenni a fogyatékossággal élő emberek speciális szükségleteire, az egyes biztonsági berendezések egészségükre gyakorolt hatásaira, valamint jogaik és emberi méltóságuk tiszteletben tartására. A módosításoknak köszönhetően így nemcsak az állapotos asszonyok, gyermekek, idős emberek, hanem a fogyatékossággal és beültetett orvostechnikai eszközökkel élők, valamint minden, az egészségi állapot fenntartásához szükséges egészségügyi eszközzel és gyógyszerrel rendelkező személy különleges bánásmódban részesülhet.



Tovább a cikkre 


Forrás: Magyar Nemzet Online