Tehetséges, elkötelezett, fogyatékos – Értékes munkaerő a partvonalonHír | 2016.04.02.

Stephen Hawking, Andrea Bocelli vagy éppen Ludwig van Beethoven. Hogy mi a közös bennük? Tudásukkal, teljesítményükkel, tehetségükkel bevésték nevüket az emberiség emlékezetébe – mellesleg pedig mindhármójuk valamilyen fogyatékossággal élve ért, ér el sikereket. Sajnos azonban az ő példájuk kuriózumnak számít. Ma Magyarországon a sérült emberek gyakran leküzdhetetlen hátránnyal indulnak ép társaikkal szemben. 

A történelem során a fogyatékossággal élők mindig is a társadalom perifériájára kényszerültek. Volt, amikor az egészséges emberektől elzárva kellett élniük, mivel egyenesen veszélyesnek tartották őket. Mára a helyzetük szerencsére sokat javult, és a 21. századra a társadalom a felszínen egyre elfogadóbbnak tűnik, a fejekben viszont még most is sokszor középkori előítéletek és babonák élnek. Hazánkban pedig a nyugati országokhoz képest még kedvezőtlenebb a fogyatékossággal élők társadalmi megítélése: az emberek kevésbé toleránsak és nyitottak az őket nem érintő problémákra. 

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a fogyatékossággal élők száma Magyarországon meghaladja a 490 ezer főt, és mindössze 16,5 százalékuk, valamivel több, mint 81 ezer sérült ember aktív gazdaságilag. A maradék több mint 400 ezer ember gazdaságilag inaktívnak számít. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: LIFE.HU