Taxi mozgássérülteknekHír | 2012.10.04.

Újdonsággal lepi meg a New York-i Taxi és Limuzin Bizottság a város mozgássérültjeit, akik ezentúl a saját kerekesszékükben ülve élvezhetik a sárga taxikkal rótt kilométereket. Igaz, egyelőre nem zökkenőmentesen.

New Yorkban közel 890 000 ember, a lakosság 11%-a él valamilyen fogyatékkal. Ez valamivel az országos (11,7%) és az állami (11,1%) átlag alatt van. Rengeteg emberről van szó, akiknek könnyebbé kell tenni a mindennapjaikat.

Szeptember 14-én indult az Accessible Dispatch névre keresztelt program, amelynek keretében lehetőség nyílik a rászorulóknak, kizárólag nekik fenntartott taxit rendelni, a normál taxikéval megegyező viteldíjért. Erre hívás útján, szöveges formában vagy egy telefonos alkalmazás segítségével van lehetőség.

A program nagy jövővel kecsegtet, de a sikerhez még néhány problémát el kell söpörni az útból. Jelenleg csupán 233 taxi szolgálja ki ezeket a speciális igényeket. A szolgáltatással kizárólag Manhattan területéről indulhatunk, a 20-30 perc várakozási idő pedig csak tovább ront a helyzeten. A TLC szerint kétezer kocsira lenne szüksége a városnak a teljes lefedettséghez, de ez rengeteg pénzbe kerülne. Victor Calise fogyatékosügyi biztos szerint, mindennek ellenére a város nagyon pozitívan áll a tervekhez.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: 548 ÓRA NEW YORK