Tapintás nélkül is olvasható lehet a Braille írásTanulmány | 2012.12.20.

Egy vak páciens nemrég képes volt elolvasni a retinájára kivetített Braille mintákat egy különleges új eszköz segítségével.

Az Argus II-nek keresztelt szerkezet lehetővé tette, hogy a páciens akár négybetűs szavakat is pontosan és gyorsan olvasson. „Az eszköz a látott kép elektromos jellé alakításáért felelős, szemüvegre szerelt apró kamerából, valamint, egy a retinába implantált mikrocsipből és elektródákból áll” – olvasható az Argus II-t kifejlesztő cég, a Second Sight nyilatkozatában.

A most végzett kutatás során 50 vak páciensnél végezték el az Argus II beültetését, a legtöbbjük pedig mára képessé vált arra, hogy színeket és tárgyakat lásson, valamint érzékelje a mozgást.

„A legfrissebb klinikai vizsgálat során, amelyben mindössze egy pácienst vizsgáltunk meg, közvetlenül a retinát stimuláltuk, így nem volt szükség a kamerára” - nyilatkozta Thomas Lauritzen, a kutatás vezetője. „A Braille írást így a beteg nem az ujjaival érzékelte, hanem a retináját érő elektromos ingereket észlelte. Így kevesebb, mint egy másodperc alatt képes volt elolvasni az egyes betűket, akár 89 százalékos pontossággal.”

A tudósok további teszteket is végeztek önálló betűkkel, valamint 2-4 betűs szavakkal. A beteg mindegyik betűt fél másodpercig láthatta és körülbelül 80 százalékos pontossággal ismerte fel a rövidebb szavakat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MNO