Tanulási zavarok - Az Európai Bizottság fellép a diszlexia ellenHír | 2013.10.08.

Kósa Ádám sajtóközleménye - Kósa Ádám EP-képviselő volt a házigazdája a múlt hét csütörtökön, nagy érdeklődés mellett lezajlott, diszlexiáról szóló konferenciának az Európai Parlamentben. A találkozó, amely az Európai Diszlexia Egyesülettel (EDA) közösen került megrendezésre, felhívta a figyelmet, hogy Európában legalább 45 millió gyermeket érint a hét speciális tanulási zavar valamelyike. Speciális tanulási zavarok a diszlexia mellett a diszgráfia, diszpraxiás mozgászavar, hiperaktivitás, figyelemhiány, diszkalkulia, autisztikus spektrumzavar, specifikus nyelvi zavar valamint a viselkedési, érzelmi vagy szociális zavarok. Az Európai Bizottság új platformot indít az írástudás fejlesztése érdekében.

A konferencia főszónoka George Zissimos, Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos kabinének tagja elmondta, hogy az Európai Bizottság idén decemberben új európai platform indítását tervezi, amelyen keresztül a tagállamok megoszthatják egymással írástudás fejlesztése érdekében bevált gyakorlataikat. Zissimos aláhúzta, hogy az Erasmus+ program keretében az elkövetkező 7 évben 14 milliárd eurót fordítanak majd oktatásra.

Sir Michael Kalmár az EDA elnöke a diszlexiás gyerekeket és családjaikat érintő szociális, érzelmi, viselkedési és közösségi problémákra hívta fel a figyelmet. „Mivel a kommunikációt megnehezítő problémákat sokszor nem vagy csak késve ismerik fel, a gyermekekre könnyen rásütik, hogy lusták vagy buták. Ez a bélyeg nemcsak a zavarokkal küzdő gyermekek önértékelésére van negatív hatással, de megnehezíti beilleszkedésüket, visszahúzódást vagy éppen erőszakos magatartást váltva ki belőlük, amely tovább súlyosbítja helyzetüket” – mutatott rá.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KOSAADAM.HU