Schmitt: támogatni kell a fogyatékosok munkához jutásátHír | 2011.12.08.

A köztársasági elnök szerint minél szélesebb körben támogatni kell a testi és értelmi sérültek munkavállalását, akik így megmutathatják, hogy ők is egyenlő rangú tagjai a társadalomnak. Schmitt Pál erről egy olyan jótékonysági kezdeményezéssel összefüggésben beszélt pénteken az MTI-nek, amivel csökkent munkaképességű, fogyatékkal élő állampolgárok juthatnak munkához.

Az államfő az MTI-nek elmondta: Magyarországon több százezren élnek értelmi, vagy testi sérüléssel, akik ugyanúgy a társadalom tagjai, mint egészséges társaik.

A "Fogadj örökbe egy macit!" elnevezésű kezdeményezés első lépeseként ötven közéleti személyiség - köztük számos politikus, illetve híres művész és sportoló - gyermekkori játékét árverezik el, az így befolyt összeget pedig a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthonnak ajánlják fel. Ezt követően egy manufaktúra kialakítását tervezik Tordason, ahol, mintegy 10-12 értelmi sérült állítana elő játékmackókat, amelyeket később egy külön erre a célra szánt bolthálózaton keresztül értékesítenének.

Schmitt Pál első felajánlóként egy, a 2004-ben, Athénban olimpiai aranyérmet szerzett férfi vízilabda-válogatott tagjainak aláírásával ellátott labdát bocsátott az aukcióra. A köztársasági elnök emellett közölte, szívesen lenne a manufaktúrában készülő játékok első vásárlója.

Az akciót Kárász Róbert televíziós műsorvezető kezdeményezte, fővédnökségét pedig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vállalta. A szervező elmondta, valamennyi parlamenti párt képviselője tett felajánlást, továbbá a művészeti életből csatlakozott például Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, míg a sportolók közül Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: BOMBAHÍR