Tájékoztató a megváltozott munkaképességűek keresetkorlátozásról - 2013Hír | 2013.02.12.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján januárban frissült az egészségkárosodás alapján ellátásban részesülők munkavállalásának korlátozásairól szóló tájékoztató.

Ezt a tájékoztatót, illetve tartalmát, szerencsés, ha minden megváltozott munkaképességű dolgozó, vagy dolgozni vágyó egészségkárosodott személy, illetve munkaadó is ismer a félreértések elkerülése végett. Hiszen a megváltozott munkaképességűek számára mégis csak az a legoptimálisabb helyzet, ha ellátásuk mellett dolgozhatnak (ami biztonságérzetet nyújthat számukra), míg a munkaadók nem feltétlenül tudják teljes munkaidőben, egy személy megélhetésének költségeit fedező munkabérrel foglalkoztatni az egészségkárosodással élőket.

A 2012. január 1-től a 2011. évi XCXI. törvény alapján megállapított ellátásokra vonatkozó szabályok

A 2012. január 1. napjától rehabilitációs ellátásban részesülő, korábbi III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok és rendszeres szociális járadékosok (akik még nem estek át a felülvizsgálaton) az ellátásról szóló tájékoztató alapján bekövetkező felülvizsgálatról szóló döntést követő második hónap utolsó napjáig a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint végezhetnek kereső tevékenységet (az alsó táblázatban).

Komplex minősítés keretében megállapított rehabilitációs ellátás (az a személy, aki már átesett a 2012. 01.01 utáni felülvizsgálaton)  mellett 2013. január 1-től legfeljebb heti húsz órában lehet kereső tevékenységet folytatni, az ezt meghaladó időtartamú kereső tevékenység ideje alatt az ellátás szünetel, azonban a rehabilitációs ellátás melletti keresetnek nincs korlátja.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: FRTT