Tájékoztatni kell a pénzintézeteket a vakvezető kutyával közlekedők jogairólHír | 2012.05.08.

Április 27–én, a vakvezető kutyák világnapján adta át a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) azt a petíciót, amelyben arra kéri a szervezetet, tájékoztassa a vakvezető kutyával közlekedők jogairól a magyarországi pénzintézeteket. Az alapítványhoz az utóbbi időben egyre több érintett fordul azzal, hogy vakvezető kutyával nem engedik be a bankok területére.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány az újabb jogsértések megelőzésének érdekében kérte a PSZÁF-ot, hogy ismertesse a pénzintézetekkel a vakvezető kutyával közlekedők jogait. „A közelmúltban nem egyszer előfordult, hogy a vakvezető kutyával közlekedő személyt a bankfiókban dolgozó biztonsági őr nem engedte be arra hivatkozva, hogy semmilyen kutyával, így vakvezetővel sem lehetséges az ügyintézés a bank területén" – olvasható a petícióban.

A vakvezető kutyával közlekedők jogait a 27/2009. (XII.3.) SZMM rendelet védi, mely rögzíti, hogy a segítő kutyát alkalmazó személy jogosult a segítő kutyával a közszolgáltatást nyújtó intézmények területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben tartózkodni. Az alapítvány saját közbenjárását a rendelet azon részével indokolta, amely rögzíti, hogy a segítő kutyával kapcsolatban elkövetett jogsértés miatt a gazda és a kutyát kiképző szervezet is felléphet.

A PSZÁF április 25-én jelentette be, hogy megvizsgálja a pénzügyi szervezetek fogyatékkal élő fogyasztókkal kötött szerződéseit, speciális eljárásait és a számukra nyújtott ügyfél-tájékoztatást. A vizsgálathoz a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány is felajánlotta a segítségét azzal, hogy összegyűjti a vele kapcsolatban lévő látássérültek által tapasztalt problémákat, és észrevételeit eljuttatja a felügyelet részére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG