Tabuk nélkül a leépülésrőlHír | 2017.01.25.

Nyílt és kötöttségek nélküli párbeszédet tesz lehetővé az a kezdeményezés, amely az Alzheimer-kórban és a szellemi leépülés más formáiban szenvedő betegek és családtagjaik, gondozóik számára biztosít találkozási lehetőséget. Az Alzheimer Café egyre több magyar városban érhető el, célja, hogy megszüntesse a betegek és hozzátartozóik társadalmi elzárkózását. A családok többsége továbbra is szégyenként éli meg a betegséget, holott az egyre több embert érintő kórról tabuk nélkül kellene beszélni.

Győr, Tatabánya, Mosonmagyaróvár és Pécs után idén januárban Debrecenben is útjára indult az Alzheimer Café. A nemzetközi mintára létrejött önkéntes szerveződés célja egy olyan megismerő és támogató közösség kialakítása, amely az Alzheimer-kórban és a szellemi hanyatlás más típusaiban érintettek, családtagjaik, gondozóik és a téma iránt érdeklődők számára biztosít találkozási lehetőséget.

A találkozókon - amelyek minden érdeklődő számára nyitottak - a résztvevők megismerhetik a szellemi leépüléssel járó kór és az ebbe a csoportba tartozó betegségek, például a demencia tüneteit, beszélgethetnek az érintettekkel, gondozóikkal, hozzátartozóikkal. A találkozókat általában havi rendszerességgel tartják.

Az Alzheimer Café nemzetközileg is elismert és egyre népszerűbb módszer arra, hogy a szellemi leépülésben szenvedők és az őket ápolók ne érezzék magukat kirekesztettnek. Az első ilyen találkozóra Hollandiában került sor 1997-ben, Bére Miesen geriáter-pszichiáter orvos ötlete alapján, ezt követően Európában és az Egyesült Államokban is gyorsan elterjedt. Az első találkozókat kávézókban tartották, innen ered az elnevezés. Miesen álláspontja szerint az Alzheimer-kórról tabuk nélkül kell beszélni, hiszen a betegség egyre több embert érint.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NEPSZAVA.HU