Táblagépekkel tanulhatnak a hallássérült gyerekekHír | 2014.02.11.

Az új módszert elsőként a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában vezetik be, de a többi hasonló intézményt is bevonnák. Tény, hogy változik az oktatás, most megnézhetjük, hogyan.

Fizikából, például amikor a sebességről tanulnak a gyerekek, sokkal izgalmasabb lehet és könnyebben meg lehet érteni, ha a számításokat a táblagéppel is le lehet ellenőrizni - magyarázta Polacsek Tamás gyógypedagógus, a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában a hallássérült gyerekek oktatást megkönnyítő számítógépes applikáció hétfői bemutatóján. 

A Polacsek kezdeményezésére indult, a Tablet PC alapú oktatási forgatókönyvek elnevezésű projekt célja olyan oktatási projektek elkészítése, amelyek alkalmazása lehetővé teszi az 5-8. osztályos, hallássérült tanulóknak kidolgozott, tantervbe foglalt ismerteknek az egyszerű tanítását. 

Az applikáció egyszerűen, telepítés nélkül, csupán egy böngésző elindításával használható, jelnyelvi utalásokat is tartalmaz, ráadásul nem is kell hozzá nagy teljesítményű számítógép. Segítségével összesen 9 tantárgy, a fizika, a matematika, a történelem, a biológia, a földrajz, a polgári nevelés, a kémia, a rajz, illetve az anyanyelv oktatása egyszerűsödik le, válik könnyebbé. A program három nyelven, a román mellett magyarul és angolul is elérhető. 

A feladatlapokon kívül minden forgatókönyvhöz egy leckevázlatot is csatoltak a pedagógusok számára. A projekt keretében 30 Samsung Galaxy Note típusú táblagépet is vásároltak, ebből 10 a kolozsvári iskolához kerül, a fennmaradó 20 gépet pedig a projekthez csatlakozó további hallássérültekkel foglalkozó iskolák között osztják szét az elkövetkezendő egy évben.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTÁL