Táblagépek segíthetnek a látássérültekenTanulmány | 2013.02.14.

Egy nemrég befejeződött kutatás szerint az iPadekhez és Kindle-ökhöz hasonló digitális táblagépek segíthetik meggyorsítani az olvasási sebességet azoknál a szembetegséggel küzdőknél, akiknek centrális látása is sérült a betegség következtében.

A tudósok összesen 100 látássérültet vizsgáltak meg és rájöttek, hogy a nyomtatott könyvekhez és újságokhoz képest a résztvevők olvasási sebessége legalább 42 szó/perccel gyorsult, amikor az Apple táblagépén 18-as betűméret mellett olvastak. Az olvasási sebesség átlagosan 12 szó/perccel javult a Kindle használatakor, szintén 18-as betűméret mellett. A legrosszabbul látó pácienseknél figyelték meg a tudósok a legnagyobb javulást a táblagépeken való olvasásnál.

A kutatók szerint a szavak és a megvilágított háttér erős kontrasztja lehet a titka az iPad hatékonyságságnak az olvasási sebesség növelésének szempontjából. Az első generációs Kindle-ök még nem használtak háttérvilágítást. A kutatás során a tudósok rájöttek arra is, hogy a szemkárosodás mértéke szorosan összefügg azzal, milyen olvasási módszert kedvelnek a páciensek. A legrosszabbul látók egyértelműen az iPadet találták a legkényelmesebbnek, a jobban látók azonban inkább a nyomtatott könyveket és az újságokat részesítették előnyben.

Kevés beruházással nagy élményt kaphat

"Az olvasás a legegyszerűbb szórakozási formák egyike, ezért gyakran csak akkor vesszük észre, milyen fontos, ha már nem látunk elég jól" - nyilatkozta Dr. Daniel Roth. a Robert Wood Johnson Orvosi Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. "Kutatásainkból világosan látszik, hogy viszonylag olcsón, egy digitális táblagép áráért ezek az emberek visszakaphatják az olvasás örömét és újra kapcsolatba léphetnek a nagyvilággal." A makulakárosodáshoz illetve a diabéteszes retinakárosodáshoz hasonló szembetegségek a centrális látás elvesztésével járhatnak. A digitális táblagépek kora előtt az ilyen betegek általában különböző lámpákkal ellátott nagyítókat használtak az olvasáshoz.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SEMMELWEISZ FIGYELŐ