Szűréssel a vakság ellenHír | 2015.03.19.

Évente 4000-6000 ember veszíti el a látását Magyarországon, de a vakok-látássérültek pontos száma nem ismert. A megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok-látássérültek számának lényeges csökkentése érdekében alapvető fontosságú a reprezentatív adatok ismerete a magyar lakosság szemészeti állapotáról.

Ennek érdekében indul áprilisban az az országos felmérés, amelynek során mintegy 3600 ötven év feletti lakost kérdez ki és vizsgál meg szemészetileg saját lakásában felkeresve a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja, a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság támogatásával.

Ingyenes szemészeti vizsgálatok

A két és fél hónapig tartó szűrővizsgálat során párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35 ötven éves vagy annál idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, a vércukorszint mérést és a kérdőíves felmérést.

A szemészeti vizsgálatok között szerepel a látóélesség vizsgálata, a szemlencse és – rossz látás esetén –a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. A vizsgálatok során mindenkiről kétoldalas adatlapot is kitölt a vizsgálócsoport, amelyen ha látásromlás vagy vakság áll fent, akkor annak okait is rögzítik. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe, kórházba irányítják.

Számítógépes kiértékelés

A begyűjtött adatok feldolgozása külön erre a szűrésre kifejlesztett szoftver segítségével történik. A feldolgozás eredményeként országos áttekintést kapnak: a lakosság látásminőségéről, a látásromlás és az elkerülhető vakság okairól és gyakoriságáról, a szürkehályog-műtétek eredményeiről, a cukorbetegség előfordulási gyakoriságáról, a diabéteszes szemfenéki elváltozások előfordulásáról és súlyosságáról, valamint a cukorbetegek szemészeti ellenőrzésének gyakoriságáról és glikémiás kontrolljáról.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO