Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene? | 2016.08.20.

Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?



A szorongásos zavarral küzdő betegek hajlamosabbak lehetnek a nagyobb orvosi beavatkozásokat megelőző szorongásra és félelemre, de sokan csak akkor tapasztalják ezt a problémát először, amikor egy operációra készülnek.


Mi okozza a heves pszichés reakciót?

A szorongás kiváltó oka lehet az ismeretlentől való félelem, de egy korábbi műtét rossz tapasztalata is. Ugyanakkor a rossz érzéseket az is kiválthatja, ha a műtét eredményeképp bekövetkező testi változástól tart a beteg, például egy mastectomia (emlőeltávolító műtét) esetén. Ugyancsak az önbecsülést befolyásoló műtétek közé tartozik a prosztataműtét, ahol a beteg azzal a veszéllyel szembesül, hogy elveszítheti a szexuális funkcióját. Noha minden műtétben benne van az elhalálozás kockázata, egyes típusú beavatkozásoknál ennek veszélye nagyobb, mint másoknál, így a beteg gyakran a saját halandósága miatt fél. Azonban a testünk kiszolgáltatottságának megélése is elegendő a szorongás megjelenéséhez.

Hogyan kezelhető a műtét előtti szorongás?

Függetlenül a feszültség kiváltó okától, alapvető fontosságú annak kezelése, hogy a beteg egészsége ne sérüljön. A szorongás ördögi kör lehet: a stressz és fizikális tünetek álmatlanságot okoznak, ami miatt a szorongás erősebbé válik, és jelentősen csökken a félelemmel és a betegséggel való megbirkózási készség is. Sok olyan súlyos szorongástól szenvedő beteg van, aki a félelme miatt elhalasztja vagy elkerüli a műtétet, annak ellenére, hogy ezzel veszélyezteti a saját egészségét. Ilyenkor elengedhetetlenül fontos a szorongás kezelése, legalább olyan mértékben, hogy a műtét ne maradjon el.


TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: WEBBETEG.HU