Szörfözni és vitorlázni látássérültkéntHír | 2012.07.27.

A vakok és gyengénlátók is aktív vendégek a Balatonon: bringáznak, túráznak, szórakoznak. Szövetségüknek állandó nyaralója van a tó partján, de akadnak számukra szervezett programok is. Azt mondják nagy szó, hogy akár vitorlásra is szállhatnak, pedig vannak köztük olyanok, akik bár külföldön, de rendszeresen szörföznek is.

A Paradicsom Klub egyesület régóta szervez olyan programokat, sok más helyszín mellett főleg a Balatonon, ahová látássérülteket is várnak. A vízre három éve tudnak kimenni, azóta használnak rendszeresen egy vitorlást. Könnyebb így a dolguk, mint néhány éve, amikor először próbálkoztak hasonlóval. Akkor ugyanis több hónapos szervezés kellett ahhoz, hogy egy kisebb látássérült csapattal kipróbálják a vitorlázás élményét. Igaz, végül a tó egyik legszebb hajójára, a Siroccóra jutottak fel, meséli Árpásy Miklós, a klub vezetője.

Tudatlanságból eredő kirekesztés

Gyakran ütköznek falakba a szervezés során, de ilyenkor Miklós tapasztalata szerint nem rosszindulat a motiváció, hanem "tudatlanságból eredő kirekesztés". Ami egyébként csak olyan látóknál fordul elő, akik még nem vettek részt hasonló programon. Ezt a cikk írója is alátámaszthatja: a tandemtúrák, tapintható kiállítások, és más, vakokkal közös programok a segítőknek, kísérőknek gyakran nagyobb élményt jelentenek, mint a nem látóknak.

A balatoni vitorlázást a szervezők általában összekötik más programokkal, mert a hajón csak hatan férnek el, és a technikát főként a látóknak kell kezelnie. Míg néhány látássérült kifut a kikötőből, a többiek addig bicikliznek egyet, vagy egészen más dologgal foglalják el magukat, mert ahogy mondják, ismeretlen terepen lenni látássérültként elég unalmas. Így viszont mindig szükség van kísérőkre, ami ilyenkor általában a szervezőnek okoz fejtörést.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO