Szokatlan előadással az autizmus ellenHír | 2012.01.29.

Szokatlan előadásával hívta fel a figyelmet az autizmus kérdésére Bartlomiej Topa népszerű lengyel színész, aki január derekán „Az autizmus félrevezeti érzékszerveinket” jeligéjű akció keretében egyebek közt a varsói metróban és egy hipermarketben is „nem hétköznapian viselkedett”.

A színész az akció első napján a TVP2 köztelevízió egyik reggeli műsorának vendége volt. A stáb döbbenetére ahelyett, hogy aktívan részt venne a beszélgetésben, különböző anyagok faktúráját tapogatta, idegesen mocorgott, és egyszerű kérdésekre sem volt képes válaszolni, mert gyakran összekeverte a fogalmakat.

Bartlomiej Topa összes alakítása nagy meglepetés volt az szemtanúk számára, mert az eseményről csak utólag értesültek a médiából. „Az emberek ránéztek, majd gyakran elfordultak, és szívesebben kommentálták viselkedését később – az interneten” – olvasható az eseményt szervező Synapsis alapítvány honlapján.

A 45 éves színésznek elsősorban egy 15 éves autista fiatalember segített felkészülni a szerepre. Topa nem nevezte könnyűnek a feladatot, de hangsúlyozta, hogy a betegeknek naponta kell megbirkózniuk ezzel a valósággal. „Egy pillanatig sem kételkedtem abban, hogy a cél megéri a kockázatot” – mondta a szervezőknek.

Tovább az eredeti cikkre és a videókra

Forrás: DRINFO