Szociolabor projekt bemutatásaHír | 2011.09.25.

Nagykálló Város Önkormányzata és a Nagykállói Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. még 2008-ban pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program kiírására és nyert közel 40 millió forintot.

Az „Új technológiák, mint a szocio-laborális beilleszkedéseszközei – dokumentumok digitalizálása Nagykállóban” című projekt keretében egy spanyolországi partnerrel, – a CECAP Alapítvánnyal és a nyíregyházi Patrónus Egyesülettel -  összefogva 15 más képességű ember továbbképzésére tették alkalmassá a Nagykálló központjában található épületet.  A résztvevőknek a követelmények elsajátítása után, védett foglalkoztatási program segíti elő munkaerőpiacra való belépésüket és tartós foglalkoztatásukat. Hazánkban egyedülálló a program, mivel a magyar oktatási rendszerből a fogyatékkal élők a tankötelezettség teljesítését követően kimaradnak a további képzési lehetőségekből.

Nagykállóban iratdigitalizálási ismereteket sajátítanak el, majd a követelmények teljesítése után a   a nyílt munkaerő piacra való kivezetésük történik. Ugyanakkor  a szocializációs deficitek mérséklésére is lehetőséget ad a  szociolabor, ahol az önálló életre,  a társadalmi beilleszkedésben, illetve a munkakultúra kialakításában  is segítenek a szakemberek.
A helyiség kialakításánál fontos szempont volt, a személyre szabott fejlesztés feltételeinek megteremtése. Az intézmény 6 egyéni fejlesztésre alkalmas helyiséggel, illetve egy számítástechnikai teremmel is rendelkezik. Az iratdigitalizáláshoz szükséges gépállományunk a mai technikai feltételeknek megfelelően A/4-es illetve A/3-as lapméretű szkennerekből és 15 számítógépből áll.