SzocioLabor: a szervezet bemutatásaHír | 2011.09.24.

A  Nagykállói Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. 2008. augusztus 25. napján rehabilitációs akkreditációs tanúsítványt szerzett. Azóta rehabilitációs foglalkoztatást végez 3, teljes mértékben akadálymentesített telephelyen.  Céljuk, hogy a klasszikus munkahelyen túl, a foglalkoztatásnak közösségteremtő szerepet adjanak, az itt dolgozók egymást segítve végezzék munkájukat.
Olyan szervezett segítséget tudnak nyújtani, ami nem a hiányzó, hanem a megmaradt képességek legteljesebb mértékű hasznosulását segítse elő, a társadalmi szerepvállalás elősegítése érdekében. Célkitűzésükhöz szervesen kapcsolódik a munkaerő-piaci diszkrimináció és egyenlőtlenségek megszűntetése. Ennek kezelésére a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő célcsoport számára a munkaerő – piacra való belépéshez a kiválasztástól az utógondozás folyamatáig tanácsadó illetve mentori tevékenységre egyénre szabott, megfelelő aktív coping stratégiát kell alkalmazni, a személyiségvonások figyelembe vételével.
A tartósan akadályozott emberek társadalmi integrációjának legfontosabb színtere a munkaerőpiac. A foglalkoztatás alapjaiban határozza meg az emberek helyzetét és lehetőségeit. Munkatársaiknak különféle betegségekkel, fogyatékosságokkal kell együtt élniük, ebből kifolyólag a munkaképesség csökkenésük oka, és mértéke is igen eltérő. Az alkalmazásukban dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalóikat igyekeznek egyéni bánásmódban részesíteni, ezzel is biztosítva az egyenlő esélyeket.
Filozófiájuk, hogy a rehabilitáció kettős irányára kell koncentrálni: a megváltozott munkaképességű ember mellett annak közvetlen környezetének felkészítésre, formálására, a munkahely mentális akadálymentesítésére is. A szociolaborális képzéssel, az információs eszközök készség szintű használatával, a képzésben résztvevők számára biztosíthatják a nyílt munkaerőpiacra való kilépés lehetőségét.

A Nagykálló Város Önkormányzata és a Nagykállói Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft Európai Uniós támogatással hozta létre  a Szociolabort.

A megvalósítás és az elkötelezettség a spanyol CECAP Alapítvány  sikeres tevékenységének megtapasztalását követően történt. Mindenhol élnek másképességű emberek, de az életminőségük nagyon változó képet mutat.

A fogyatékkal élők Magyarországon is sajátos körülmények között élnek. Jelentős részük bentlakásos intézményekben, kisebb részük  családjukban. A bennük rejlő képességek kibontakoztatására sajnálatos módon ma nincs lehetőség.  A szociolabor tagjai felnőtt korú, különböző mértékű és más-más fogyatékkal élő emberek csoportja. Iskolai végzettséget tekintve széles skálán mozognak ezek az emberek, hiszen megtalálható közöttük alap- közép,-és felsőfokú végzettséggel rendelkező is. Az elsődleges problémát a munakerőpiacra való kilépés jelenti. Kevés a kereslet a másképességű munkaválllalók iránt, emellett a függőség oly mértékű a hiányos szocializáció miatt, hogy önállóan, – családi vagy intézményi segítség nélkül – nem képesek az érdekérvényesítésre. Ugyanakkor jelentős nehézséget jelent a munkakultúra kialakulatlansága is.

Nagykállóban ezen „fehér foltok” megszűntetésére  törekszenek.  A számítástechnikai képzés mellett hangsúlyos szerepet kap az önállóságra nevelés, az életviteli tanácsadás, a mentális segítés.

Ezek elsajátítását követően a másképességű emberek képessé válnak az önálló életvitel folytatására. A munkához való segítéssel fogyasztóvá válhatnak, aktív szerepet vállalhatnak a társadalomban .

"Tudjuk, hisszük, hogy együtt képesek vagyunk  a teljesértékű emberi élet kialakítására illetve fenntartására."

Forrás: SZOCIOLABOR