Szociálisabbak a tehetségüket kamatoztató autistákHír | 2012.09.24.

A középiskolás évek mindenkinek nagy kihívást jelentenek érzelmileg, hát még az autizmussal küszködőknek. A szociális képességek hiánya miatt ezek a fiatalok folyamatosan ki vannak téve társaik gúnyolódásának.

A Koegel Autizmus Központ kutatása rámutatott arra, ha az autista gyerekek teret kapnak tehetségük, érdeklődési  területük bemutatására, az nagyban segíti őket abban, hogy baráti kapcsolatokat alakíthassanak ki másokkal. A felmérésből az is kiderült, hogy az az agyi terület, amely felelős a szociális viselkedésért, sokkal kevésbé sérült az autistáknál, mint korábban hitték.

A korlátozott érdeklődési kör elszigetelhet

„A probléma az, hogy az autisták korlátozott érdeklődési köre elszigeteli őket más emberektől – mondja Robert Koegel, a központ igazgatója, a kutatás vezetője. – Annyira csak arra tudnak koncentrálni, ami őket leköti, hogy más emberek emiatt furcsának tartják őket. De ha egy, az érdeklődési körhöz kapcsolódó tevékenységben vesznek részt, az lehetővé teszi, hogy közben kapcsolatokat alakítsanak ki és egy adott társadalmi csoport megbecsült tagjává váljanak, miközben különös tevékenységükből előnyt kovácsolnak.”

A különös tevékenység előny is lehet

A Science Daily cikke szerint a kutatócsoport három autista fiúnak igyekezett segíteni, hogy jobban kapcsolatba kerülhessen társaival. Ahelyett, hogy gátolták volna az időnként kényszeres tevékenységeiket, inkább szakköröket szerveztek az aktivitás köré, és meghívtak tanulókat a fiúk iskoláiból, hogy teret adjanak a szociális interakciónak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MNO