Szklerózis multiplex - a fiatal felnőttek legádázabb betegsége megelőzhető?Hír | Tanulmány | 2015.03.29.

Évtizedek óta kutatja az egészségügy azt a módszert vagy gyógyszert, amely segítségével megelőzhető, kezelhető vagy nagy hatékonysággal gyógyítható lenne a fiatalok rettegett megbetegedése, a szklerózis multiplex.

A legújabb kutatások szerint egy teljesen hétköznapi dolog, a kávé lehet a csodaszer a szklerózis multiplex elleni harcban. Úgy tűnik, hogy a megelőzésben lehet óriási szerepe a fekete nedűnek. Akik naponta több csésze kávét fogyasztanak, másfélszer kisebb kockázattal számolhatnak, mint azok, akik nem fogyasztanak kávét.

A szakértők a védőhatást a benne lévő koffeinnek tulajdonítják, amelyről korábban már kimutatták, hogy az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát is csökkenti. Korábbi kutatások arra is rávilágítottak, hogy napi négy csésze kávé fogyasztásával a diabétesz kockázata is 25 százalékkal csökkenthető.

A brit Multiple Sclerosis Trust szervezet adatai szerint több mint 2,5 millióan szenvednek szklerózis multiplexben világszerte. A központi idegrendszer megbetegedése során az idegsejtek védőburka, a mielin károsodik, ami egy sor különféle tünetet eredményez. A jelentkező tünetek attól függenek, hogy a központi idegrendszer mely részét érinti a betegség, és milyen feladatot lát el a sérült ideg. A szklerózis multiplexes betegek kimerültséget, látászavarokat és járási nehézséget tapasztalhatnak, de a betegség az egyes emberek esetében eltérő. Általában 20 és 40 éves kor között mutatják ki, és közel háromszor több nőt sújt, mint férfit.

A baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói svéd és amerikai kutatások eredményeit elemezték, amelyek összesen 2788 szklerózis multiplexes beteget hasonlítottak össze közel 4000 egészséges emberrel. Az eredményekből az derült ki, hogy azokra az emberekre, akik nem ittak kávét, a betegség kialakulásának másfélszer nagyobb kockázata leselkedett, mint azokra, akik a tünetek jelentkezése előtti évben legalább négy csésze kávét fogyasztottak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: LIFE