Szívbetegség és autóvezetésHír | 2016.06.28.

Az autóvezetés veszélyes üzem, szoktuk mondani, ugyanis saját magunk és a velünk együtt utazón kívül a közlekedés többi résztvevője is veszélynek van kitéve, ha vétünk.

Autóba ülni vezetőként, csak józanul, pihenten, gyors döntéseket meghozni  és kivitelezni képes testi és szellemi állapotban szabad. Ideális esetben egészséges ember ül a volán mögé, vagy olyan, aki egészségesnek tudja magát. Heveny, váratlan rosszullét még ebben az esetben is előfordulhat (pl.:mellkasi fájdalom, ritmuszavar). A közlekedéssel együtt járó esetleges stressz vérnyomás-emelkedést indukálhat, mely anginát, ritmuszavart vagy akár heveny szívinfarktust indíthat el. Nem csak az egészséges fiatalok, de az ismert betegséggel bíró emberek is vezetni szeretnének.

Orvosi alkalmassági vizsgálat - Kihez forduljon?

Szögezzük le, hogy  a szívbetegség önmagában nem ellenjavallja a nem hivatásos jogosítvány megszerzését vagy annak meghosszabbítását. A jogosítvány megszerzése minden esetben orvosi alkalmassághoz kötött. A nem hivatásos jogosítvány esetében az igazolást a háziorvos, vagy üzemorvos adja ki.

Jogszabályi előírás szerint azonban a következő betegségek esetén szakvélemény is szükséges:

- szívbetegség esetén kardiológus;

- agyvérzésen átesett vagy epilepsziában szenvedő beteg esetén a neurológus;

- cukorbetegség esetén diabetológus véleményét is ki kell kérni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: WEBBETEG