Szigorítják a fogyatékkal élők támogatását RomániábanHír | 2011.11.15.

Romániában szigorítják a különböző fogyatékosságokért járó szociális támogatások rendszerét, mert számos csalásra és visszaélésre derült fény.

Sulfina Barbu román munkaügyi miniszter az Agerpres román hírügynökség tudósítása szerint csütörtökön közölte: csak Szeben megyében az előzetes számítások szerint egymillió euróval károsodott az állami költségvetés azáltal, hogy hamis fogyatékossági igazolásokat bocsátottak ki a helyi illetékes hatóságok orvosok közreműködésével.

A szaktárca adatai szerint eddig majdnem háromszáz esetben állapítottak meg csalást, de további vizsgálatok vannak folyamatban, így a kár értéke akár nőhet is. A körülbelül háromszáz eset a Szeben megyében összesen kibocsátott igazolványok 65 százalékát képezi. A szaktárca fő célja, hogy visszaszerezze a jogtalanul kibocsátott összegeket.

A tárcavezető az előző napon a szenátus munkaügyi bizottságában elmondta: az ellenőrzéseket nehezíti, hogy nincs egységes kritériumrendszer, aminek alapján a különböző súlyosságú fogyatékosságokat besorolják. Ezt az egységes szempontrendszert azonban rövidesen elkészíti a szaktárca, amire 1,8 millió eurós támogatást kapott a Világbanktól. Ebből a pénzből létrehozzák azokat a központokat is, amelyek majd elvégzik a felméréseket a szigorított szabályok szerint.

Románia tavaly kemény megszorító intézkedések meghozatalára kényszerült. A kiadások csökkentése érdekében a betegnyugdíjasokat is szigorúbb ellenőrzésnek vetették alá, miután kiderült, hogy megyénként jelentős mértékben különbözik a betegnyugdíjasok aránya a nyugdíjasok összlétszámához viszonyítva. Ez azt jelezte, hogy a betegnyugdíjazás esetében is visszaéléseket követtek el az illetékes hatóságok.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG