„Szia anya” – kezdte a fogyatékkal élő fiú, amikor először megszólaltHír | 2016.03.22.

Eddig nem beszélt, de most egy digitális eszköz segítségével megváltozhat a 16 éves angol fiú élete.

A Lennox-Gastaut szindrómában szenvedő James Walker nem tud járni és mozogni, így beszélni sem. Gyerekkora óta minden nap rohamok gyötrik.

A Toobi Eye Gaze nevű készülék James szemmozgását érzékeli, így szavak és képek közt válogatva hozhat létre mondatokat. A rendszer egyszerűbb, mindennapos kifejezéseket is tartalmaz, hogy megkönnyítse a kommunikációt.

Amikor James tanára segítségével gyakorolni kezdett a gépen, sokáig titokban tartották, hogy meglepetés legyen az édesanyja számára.

Az első szavai voltak, hogy “szia anya”. Fantasztikus volt, el is sírtam magamat. Hihetetlen érzés a fiamat beszélni hallani, még ha a számítógép generálja is a hangot.

– mondta a BBC-nek Gina Walker.

Jamest a beszélgetések hozzásegítik olyan mindennapos élményekhez is, mint a húgával való veszekedés, és a humora is megmutatkozott, amikor végre közölhette édesanyjával: utálja, amikor énekel. A készülék segítségével a fiú ráadásul már a rohamait is képes előre jelezni.

A több mint ötmillió forintos gép tízszer gyorsabb annál, amelyet például Stephen Hawking használ, ő ugyanis csak betűnként tud kommunikálni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: 24.HU