SZERVÁTÜLTETETTEK ÉS MŰVESEKEZELETEK KONTINENSVIADALA AZ ELNÖK SZEMÉVEL – INTERJÚ BERENTE JUDITTALHír | 2016.07.27.

Az idei évben kilencedik alkalommal került megrendezésre az európai szervátültetett és művesekezelt társadalom legrangosabb sporteseménye, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnoksága. Ez a bajnokság egy multisport esemény, melyen kétévente mérhetik össze erejüket a sportolók 8 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás).

A nemzetközi versenynek idén a Finnország fővárosával egybeépült Vantaa nevű város adott otthont július 10-17. között. A rendezvényre Európa 24 országából közel 500 sportoló érkezett. A magyar csapat a kezdetek óta az élvonalban szerepel, a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első helyen végez, most azonban a jóval nagyobb létszámmal szereplő hazai finn csapat a második helyre szorított bennünket. Finnországba 45 szervátültetett - ebből 7 junior -, 3 művesekezelt sportolóval és 15 kísérővel utazott a magyar szervátültetett válogatott. A 26 vese-, 10 máj-, 3 kombinált vese-máj, 4 csontvelő- és 2 tüdőátültetett sportoló 8 sportágban indult a versenyen, korosztályos bontásban. A hét folyamán a nyolc sportágban versenyzőink összesen 35 arany, 32 ezüst, 28 bronzérmet szereztek. A sportágak természetéből adódóan az úszók és az atléták voltak a legeredményesebbek.

A fantasztikus szereplés után a Magyar Szövetségének az elnökét, Berente Juditot kérdeztük, aki maga is transzplantált, és sportolóként is remekel a világversenyeken.

Zana Anita: Fantasztikusan szerepelt a magyar csapat, 95 érmet szereztek a Vantaában július 10-17. között megrendezett 9. Szervátültetettek és Művese-kezeltek Európa-bajnokságán. Elnökként, hogyan értékeled ezt a teljesítményt?

Berente Judit: Elégedett vagyok, szinte mindenki hozta a tőle elvárt eredményt. Ha a 48 sportolóra elosztjuk az érmek számát, az azt jelenti, hogy fejenként kettő. Úgy gondolom ez szép teljesítmény.

ZA: Mit kell tudnunk az idei kontinensviadalról? Milyen volt a versenyek színvonala, a versenyhelyszínek és az egyéb körülmények?

BJ: Finnországban kitűnő versenyhelyszíneken, nagyon jól szervezett eseményeken vehettünk részt. Minden jól előkészített volt, pontos korrekt információkat kaptunk mind elektronikus, mind nyomtatott formában. Elmondhatom, hogy a kontinensviadal történetének legjobban szervezett rendezvénye volt. Az összes részvevő két egymás melletti Airport Hotelben volt elszállásolva, az egyikben volt a versenyiroda és minden tájékoztató megbeszélés. A szállodák elhelyezkedése miatt a szervezett transzferen kívül a tömegközlekedést is igénybe tudtuk venni, ami Finnországban nagyon magas színvonalú, s a helyi szervező bizottság a hétre mindenkinek biztosított ingyenes bérletet is. Így a szurkolók is bármikor bármelyik helyszínre könnyen eljutottak. A sportlétesítmények korszerűek, minden igényt kielégítettek, és magas színvonalú volt a lebonyolítás is. Egyedül az időjárás nem volt hozzánk kegyes, a nyitó ünnepélyen végig esett az eső, szerencsére a szervezők előrelátóan mindenkinek a regisztrációs csomagjába bekészítették az esőkabátot. Az atlétika első napi eseményeiből pedig két számot a második napra halasztottak a szakadó eső miatt.

ZA: Magad is transzplantált vagy. A transzplantált emberek számára, mit jelent a sport és a versenyzés?

BJ: Ugyanazt, mint egy egészségesnek, rendszeres munkát, célokat, elviseljük a kudarcokat, tanulunk belőlük, és örülünk a sikereknek. Természetesen a korlátainkat mindig szem előtt kell tartanunk, s arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy „Nem a győzelem, a részvétel a fontos” hiszen mi már mindannyian nyertesek vagyunk azzal, hogy új életet kaptunk ajándékba. Egy nemzetközi verseny nem csak egy sportverseny, hanem egy küldetés is, mert az, hogy ezzel az új élettel hogyan gazdálkodunk a mi felelősségünk, s azok, akik a válogatott tagjai közé kerülnek, a példaképei lehetnek mindazoknak, akik még a szervátültetésre várnak, vagy már átestek rajta. A sportolók sikerei hitet, reményt adhatnak a várakozóknak. Másrészről a rendszeres sportnak minden szervátültetett életének a részéve kellene válni, hiszen ezzel a beültetett szerv túlélését lehet meghosszabbítani.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MINDENAMISPORT
Zana Anita