Szeptember 29. - A hallássérültek világnapjaEsemény | 2013.09.29.

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján, 2013-ban szeptember 29-én tartják a Hallássérültek világnapját.

A "hallássérült" kifejezés gyűjtőfogalom, mely a siketeket és a nagyothallókat egyaránt magában foglalja. A világnap arra hívja fel a széles közvélemény és a döntéshozók figyelmét, hogy a hallássérülteknek sajátos kommunikációs nehézségeket kell leküzdeniük, s ennek következtében óhatatlanul kisebbségbe szorulnak. A hallási fogyatékkal élők világszerte érdekérvényesítő szervezetekbe tömörülnek, érdekképviseletüket Magyarországon az 1907-ben alakult Hallássérültek Országos Szövetségének jogutódja, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) látja el.

Hagyománnyá vált, hogy ezen a napon Cházár Andrásról is megemlékeznek. A felvidéki ügyvéd, Gömör megye táblabírája kezdeményezte hazánkban a siket gyerekek intézményes oktatását. Fáradozásai nyomán 1802. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet.
Világszerte 250 millió ember szenved hallássérüléstől, közülük 70 millió csaknem teljesen siket, újabban egyre több hallásromlás írható a környezeti zajártalom számlájára. Magyarországon a lakosság csaknem 10 százaléka él valamilyen fokú halláskárosodással, közülük mintegy hatvanezer siket.
Világnap alkalmából a SINOSZ több megyei szervezete rendez kapcsolódó eseményt, a programok közös témája a "munka világa".

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MTVA