Szenzáció: lát a születése óta vak nőTanulmány | 2012.09.08.

Ausztrál tudósok a világon első alkalommal ültették be sikeresen a bionikus szem prototípusát. A műtéti beavatkozás óriási áttörést jelenthet a vakok és gyengén látók látásának javításában.

Az ausztrál kormány által támogatott Bionic Vision Australia (BVA) tudományos konzorcium bejelentése szerint első alkalommal ültették be sikeresen a bionikus robotszem prototípusát egy örökletes retinitis pigemtosa szembetegséggel született asszony retinájába.

A retinitis pigmentosa örökletes betegség, aminek kezdeti tünetei hasonlítanak az A-vitamin által okozott farkasvakságra. Ebben a betegségben először a sötétben látó pálcikák pusztulnak, majd beszűkül a látótér a csapok és a pálcikák pusztulása miatt. Akár csőlátás, vakság is kialakulhat. A betegség gyógyíthatatlan. A kezelések csak lassítani tudják az előrehaladást, és a betegség során a szemlencse is elhomályosodik, de a műtét is csak ideiglenes javulást hoz.

A forradalmi eszköz korai prototípusát a születésétől fogva vak Dianne Ashworth retinájába ültették az ausztrál sebészek. Az apró eszköz 24 elektródáján keresztül elektromos impulzusokat küld a szembe, amivel a szem idegsejtjeit stimulálják.

A múlt hónapban végrehajtott beültetés után, a teljes gyógyulást követően az orvosok laboratóriumi körülmények első alkalommal kapcsolták be az eszközt. A páciens hihetetlen élményekről számolt be: "Azt sem tudtam, hogy mire kell számítanom, de egyszer csak egy kis fényvillanást tapasztaltam - elképesztő élmény volt. A stimulációk hatására különféle alakzatok jelentek meg a szemem előtt" - mondta Ashworth.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA