Szenvedély nélkül nincsen munkahelyi siker?Hír | 2017.02.09.

Az extra teljesítményhez extra lelkiállapot kell. A vezető dolga pedig az, hogy ezt a lelkiállapotot létrehozza.

Minden vezető egyik legfőbb feladata, hogy munkatársait sikerélményekhez juttatása – állítja Baranyai Attila, a Develor tanácsadója, aki a szervezeti hatékonyság témáját több mint 10 éve kutatja. Szerinte a munkatársak sikeressége egyértelműen a vezetőkön múlik. A kulcs a hosszú távon is jól működő motivációban rejlik, ami extra felelősséget és feladatot jelent a vezetők számára.

hvg.hu: Mennyire tekinthetjük lerágott csontnak a motivációval foglalkozó könyveket, tréningeket?

Baranyai Attila: Azért még maradt finom falat, és ha kellő kreativitással nyúlnak a kérdéshez, még hosszú ideig rágható is marad. Az irodalom tekintetében kicsit hazabeszélek, könnyű szívvel ajánlva a Motiváció 3.0 című könyvet. Néhány éve azért is támogattuk a hazai megjelenést, mert Daniel Pink jó érzékkel válogatta és érdekesen tálalta a témában megjelent kutatásokat és nem utolsósorban újra felfedezte Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét. A tréningekről szólva is megállja a helyét, hogy a motiválás témaköre mindig is a vezetőfejlesztés slágertémája volt és azt hiszem az is marad. Létezik-e izgalmasabb kérdés: mi inspirál bennünket és a velünk dolgozókat?

hvg.hu: És mi az, ami inspirál bennünket? 

B. A.: Leginkább a sikerélmény. Az arról érkező visszajelzés, hogy jó irányban vagyunk, megyünk előre. Gyermekkorunkban játék közben, később egy bútor összeszerelése vagy egy finom étel elkészítése során, egy jó prezentáció vagy egy üzleti tárgyalás alkalmával, ha látom, hogy haladok, az új erőt ad a folytatáshoz. És ami a legfontosabb: ez az erő magából a tevékenységből jön, nem a következményekből. A tevékenységben élek, kicsit kizárva a világot. Az a tapasztalatom, éppen ez az érzés hiányzik leginkább a munkahelyekről. Pedig siker nélkül nincs önbecsülés és önbizalom, ezek nélkül pedig nincs kiváló teljesítmény. Kevés a siker és a pozitív visszajelzés. Ez pedig részben a vezetők felelőssége.


TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU