Szemléletet formált a Vakok és Gyengénlátók Megyei EgyesületeHír | 2015.06.16.

Sorszámot kérni, eljutni az ügyintézőhöz vagy kitölteni egy kérvényt. A látó emberek számára mind egyszerű feladat, egy látássérültnek viszont kihívás. Ezt mutatták be a kormányhivatal egyik osztályán, ahol maguk az ügyintézők is átélhették, milyen ha nem támaszkodhatnak látásukra. A programot a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesülete szervezte.

Szemléletformáló napot tartottak látóknak vakok és gyengénlátók. Ehhez hasonló programot a megye 20 közintézményében szerveznek majd, összesen 100 ügyintéző közreműködésével.

– Muszáj, hogy az emberek saját bőrükön tapasztalják meg a különböző problémákat – mondta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Ezáltal fog mindenki tanulni és reméljük, mindenki javára fog szolgálni mind az ügyintézés, mind az ügyintézők munkavégzése szempontjából.

Zsuzsa alig 10 éve nem lát teljesen. Közlekedni tud, de a mellette elhaladó embert már nem ismeri fel. A kérvényt csak nagyítóval tudja kitölteni. Ebben persze az ügyintézők szoktak neki segíteni. Ő, bár már rutinosan közlekedik és intézi ügyeit, de ez sokaknak okoz nehézséget a mindennapokban. Egy szituációs játékban ezt mutatták be.

– Az évek során kialakul az embereknek a saját technikája – mondja Szűcs Zsuzsanna–, tehát az, hogy hord az ember a táskájában egy neki való nagyítót, akár elektronikus nagyítót.

Marika nem teljesen vak, neki is kell a segítség, hogy el tudjon jutni az ügyintézőhöz. A gyengén látásnak, a rövidlátástól a teljes vakságig több fajtája létezik. A megyében csaknem hétezer látássérült ember él. Közülük csak 600-an teljesen vakok.

A programon maguk az ügyintézők is kipróbálhatták, milyen látássérültnek lenni egy hivatalban. A csőlátást, rövidlátást és a teljes sötétséget szemüvegeken keresztül mutatták be nekik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MINAP.HU