Személyre szabott megoldások kellenek a fogyatékosok segítésébeHír | 2012.03.23.

A szociális államtitkár szerint segíteni kell a fogyatékkal élőket, köztük a mozgássérülteket abban, hogy önálló életet élhessenek, és dolgozhassanak.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára csütörtökön egy a témában rendezett budapesti konferencián arról beszélt, új szemléletre van szükség, arra, hogy általános megoldások helyett az érintettek számára olyan segítséget, eszközöket biztosítsanak, amelyekre az adott élethelyzetében szükségük van.

Követendőnek, példaértékűnek nevezte a most lezárult, az Új Széchenyi-terv keretében az Európai Unió által támogatott úgynevezett Guruló projektet, melynek során országos rehabilitációs hálózatot alakítottak ki, hogy elősegítsék a mozgássérültek társadalmi és foglalkoztatási integrációját.

Guruló projekt

A 2008-ban a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (Merek) által elindított, mintegy 1,4 milliárd forintos projekt lényege, hogy az ország hét régiójában kialakított szervizközpontokban olyan szolgáltatásokat biztosítanak, ahol javítják, karbantartják, illetve az érintettek speciális, egyéni igényeinek megfelelően alakítják át például a kerekes székeket.
Kogon Mihály, a Merek igazgatója az egyéni szükségletek kapcsán arról beszélt, hogy sok esetben a tömegesen legyártott, akár milliós értékű eszközöket kisebb átalakítások nélkül nem is nagyon tudják használni a rászorulók.

Elmondta, tapasztalatai szerint a hozzájuk fordulók fele például rossz testhelyzetben ül kerekes székében, és ez hosszabb távon komoly problémát okoz nekik. Szavai szerint a megoldás az, hogyha ezeket az eszközöket - amelyre a társadalombiztosítás nagyon sok pénzt fordít - az egyéni szükségleteknek megfelelően át tudják formálni, alkalmassá tudják tenni.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU