Személyre szabott síszánkó sérült sportolóknakHír | 2014.02.19.

A 2014-es szocsi téli paralimpián a német sílövész, Martin Fleig olyan síszánkóval indul, amelyet szerkezetileg az ő szükségleteinek megfelelően alakítottak ki.

A Fraunhofer Társaság Anyagmechanikai Intézetének (Fraunhofer-Institut für Werkstoffmechanik, IWM) kutatói más kutatókkal és ipari partnerekkel együttműködve kidolgozták annak módszerét, hogyan optimalizálhatók a teljesítménysportban használt síszánkók.

A szponzorokkal körülvett olimpiai síbajnokokkal ellentétben a mozgáskorlátozott élsportolók számára még nem maguktól értetődőek a személyre szabott sporteszközök, ezek kifejlesztése ugyanis még gyerekcipőben jár.

A „Snowstorm” (Hóvihar) elnevezésű projekt keretében a Fraunhofer Társaság Anyagmechanikai Intézetének kutatói a mozgáskorlátozott sílövészek számára optimalizált síszánkók kifejlesztésén dolgoznak. Martin Fleig élsportoló sílövész kísérleti személynek jelentkezett ahhoz, hogy kifejlesszenek egy, az ő szükségleteire szabott síszánkót. A sílövészet vagy biatlon a sífutás és a sportlövészet kombinációja, amely során a mozgáskorlátozott sportolók speciális síszánkót használnak. Ez egy ülésből és ahhoz erősített sílécekből áll.

Mindeddig ezeket a sporteszközöket többnyire jó kézügyességű sportolók vagy segítőik készítették egyedileg. A kihívás abban áll, hogy egy könnyű, mégis nagyon stabil konstrukciót készítsenek, amelyet a sportolóra szabnak.

A sílövészet során a síszánkó a legkülönbözőbb terheléseknek van kitéve: a sífutásnál egyenetlen havon is jól kormányozhatónak kell lennie, de extrém forgó mozdulatokat is ki kell bírnia, például amikor a sportoló a lövéshez a szőnyegre fekszik, majd erőteljesen felemelkedik. A projekt keretében először a különböző mozdulatok során fellépő terheléseket mérik. A sportoló háromdimenziós biomechanikai mozgási adataiból számítják ki az optimális ülőhelyzetet, majd a terhelési értékekből és különféle számítógépes szimulációk segítségével kapják meg a könnyűszerkezetes síszánkó formáját és a megépítéséhez szükséges adatokat. „A projekt során meg akarjuk találni annak módját, hogy minden sportolónak személyre szabott síszánkót készítsünk – lehetőleg költséghatékonyan” – nyilatkozta Scherge professzor, a Fraunhofer Intézet kutatója. A testi fogyatékosság mértéke és jellege ugyanis minden sportoló esetében más, és csak egy-egy meghatározott ülőpozícióban tudja mindegyikük az erejét optimálisan kihasználni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL