Siketek és nagyothallók akadálymentesítése a TragédiánEsemény | 2011.06.24.

Először játszanak szabadtéri előadást jelnyelvi tolmácsolással hazánkban: a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi premierje, Az ember tragédiája így kerül a nézők elé. A fesztivál igazgatósága a nagyothallók akadálymentesítésére is gondolt, őket indukciós hurok segíti. Bátyai Edina igazgató felajánlotta: ingyen nézhetik meg a hallássérültek a premiert.

Az előadás főszereplői, Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsoltis izgatottan várják a különleges próbákat.

Kivételes színházi körülmények között, jelnyelvi tolmácsolással játsszák a színészek a Szegedi Szabadtéri Játékok 80., jubileumi évadának nyitóelőadását, Az ember tragédiáját. Szabadtéren bemutatott produkció esetében még soha nem volt példa ilyesmire hazánkban, a július 1-jei premier lesz az első alkalom.

 Ingyen nézhetik meg a premiert a hallássérültek

A fesztivál igazgatója, Bátyai Edina elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, így nem volt kérdés, hogy a 90 decibel Projecttel együttműködésben elősegítik a siketek akadálymentesítését az előadáson. Az efféle gesztus korábban is jellemző volt a Szabadtérire, hiszen évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa is segíti.

Szintén ebben a szellemben született az az igazgatói döntés, miszerint a nagyothallóknak is segítenek a kulturális élmény minél könnyebb és élvezetesebb befogadásában. A nézőtéren – pontosabban a Párma szektor 6. és 15. sora között, összesen 120 szék környezetében – ugyanis ettől az évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, mely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem az összes nyári produkció folyamán.

 Bátyai Edina a sajtótájékoztatón jelentette be a Szegedi Szabadtéri Játékok nagylelkű felajánlását, miszerint a 90 decibel Project szervezésében Az ember tragédiája premierjére ellátogató siketek és nagyothallók ingyen nézhetik meg az ünnepi bemutatót.

Tovább a cikkre

Forrás: SZEGEDISZABADTÉRI.HU